Tallinn sai Niguliste kiriku küsimuses taas kohtuvõidu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Toomas Huik

Ringkonnakohus jättis rahuldamata Eesti Vabariigi apellatsioonkaebuse, millega taotleti Niguliste kiriku tagastamist puudutava esimese astme kohtuotsuse tühistamist.


Õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise Tallinna linnakomisjon tuvastas oma otsusega juba 1996. aastal, et Niguliste kiriku hoone võõrandati õigusvastaselt ja Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) on õigustatud nõudma selle tagastamist, vahendas Raepress. Ent lähtudes asjaolust, et Niguliste muuseum-kontserdisaal on oluline kultuuriobjekt, otsustas Tallinna linnavolikogu taotleda vabariigi valitsuselt Niguliste kirikuhoone tagastamata jätmist.

Selle asemel, et toetada linna taotlust ja Niguliste kirik tagastamata jätta, asus kultuuriministeerium seisukohale, et EELK õigustatud subjektiks tunnistamine ei olnud põhjendatud ning taotles ÕVVTK Tallinna linnakomisjoni varasema otsuse muutmist. Kuivõrd komisjon keeldus varasemate otsuste muutmisest, esitas ministeerium riigi nimel kaebuse halduskohtule.

«Tagastamata jätmise otsustamise asemel valis vabariigi valitsus seega märksa komplitseerituma tee. Loodetavasti on Kultuuriministeerium teinud kohtuvaidluse käigust õiged järeldused ning otsustab mitte raisata aega ja rahalist ressurssi kaebamise jätkamiseks,» lausus abilinnapea Eha Võrk.

Ta lisas, et nüüdseks on kultuuriministeeriumi kaebuse täielikku põhjendamatust kinnitanud kaks kohtukoosseisu. «Tallinna linnavolikogu on teinud vabariigi valitsusele ettepaneku Niguliste muuseum-kontserdisaal tagastamata jätta. Sellest johtuvalt olekski võinud vabariigi valitsus linna taotluse rahuldada, selle asemel, et kohtumajade uksi kulutada. Tänaseks on kohtuvaidlus riigile juba pea 80 000 krooni maksma läinud,» ütles abilinnapea.

Võrgu sõnul on erinevad kultuuriministrid kinnitanud oma valmisolekut tunnistada Niguliste tagastamisele mittekuuluvaks kultuuriobjektiks. «Ometigi pole küsimus kunagi otsustamiseks vabariigi valitsuse ette jõudnud,» nentis Võrk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles