Estonia ja rahvusringhääling tähistavad Georg Otsa juubelit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Георг Отс в роли Дон Жуана.
Георг Отс в роли Дон Жуана. Foto: Rahvusooper Estonia

Homme saanuks muu­sikalegend Georg Ots 90-aastaseks. «Selline sõber ja eeskuju on suur rikkus,» tunnistas ­dirigent Eri Klas.



Klas juhatab homme Estonias Otsale pühendatud kontserti. Esinevad Estonia solistid Jassi Zahharov, Rauno Elp ja Aare Saal, Gabriel Suovanen Soomest, Samsons Izjumovs Lätist, Sergei Leiferkus Venemaalt; kontserdi kunstiline juht on Arne Mikk. Sama koosseisu saab laval näha ka esmaspäeval.



Lisaks pidulikule kontserdile Estonias antakse Otsa ümmarguse sünniaastapäeva puhul välja DVD «Georg Ots – Estonia legend» ning samas majas on avatud ka näitus Otsa isiklikest esemetest ja ooperikostüümidest.



Ka on välja pandud tunnistus, millega Venemaa Teaduste Akadeemia Teoreetilise Astronoomia Instituut andis 20. juunil 1996 ühele väikesele planeedile laulja nime «3738 OTS».



Meenutused Otsast


Eesti teatri- ja muusikamuuseum aga lasi tähtsa päeva puhul välja postkaartide komplekti, mille kuueteistkümnest fotost koosnevas valikus on esindatud Otsa säravaimad ooperi-, opereti-, muusikali- ja filmirollid.



ETV ja ETV 2 pühendavad lauljale saateid nii raadio- kui teleprogrammides, kus oma mälestusi Otsast jagavad näiteks Neeme Järvi, Ada Lundver, Helgi Sallo jt.



Milliste sõnadega meenutab Otsa aga temast kakskümmend aastat noorem sõber ja lavapartner Klas? «See on mulle suur kingitus, et ma olen sellel ajal elanud ja oma esimesi käike muusikas koos Georgiga teinud,» märkis dirigent, kelle tutvus Otsaga algas sõjaajal, mil paljud Eesti kunstnikud ja muusikud Jaroslavli koondati. Nende hulgas olid ka Eri ja tema ema Anna Klas, kes jagasid tuba Debora Vaarandiga ning kelle naabriks juhtus olema Ots.



Haruldane anne


«Kuna minu isa oli surnud, pidasin Georgi enda suurimaks eeskujuks,» tunnistas Klas. Esimesed kontserdid, millest tehti ka kontserdiülekandeid, andiski Ots Jaroslavlis ning jutt sellest, et poeg on Venemaal lauljaks hakanud, jõudis ka isa Karl Otsa kõrvu.



«Aga Karl ei uskunud seda – ta ütles, et mina olen ju laulja, minu poeg on ujuja,» meenutas Klas ning lisas, et Otsal oli tõesti lugematu arv andeid. «Ta oli mitmekordne Eesti meister ujumises, äärmiselt andekas joonistaja ja maalija, valdas paljusid keeli ja musikaalsusest pole mõtet rääkidagi. Ja samas oli ta inimesena sõbralikkus ise ega pidanud end kunagi teistest paremaks.»



Peale Otsa ei olegi Klasi sõnul Eestis teist nii andekat inimest sündinud. «Ega neid andeid nii heldelt jagata – on üks Georg Ots ja palju tema matkijaid, kes ei saa talle ligilähedalegi,» tõdes ta. «See on tegelikult ime, et ühele rahvale sündis niisugune poeg, kes oli mehine, ilus, tark ja erudeeritud, aga ka imeilusa hääle ja lummava isiksusega.»



Üks meeldejäävamaid esinemisi koos Otsaga oli Klasil 1963. aastal, mil noor dirigent oli Gustav Ernesaksa käe all lõpetamas Tallinna Konservatooriumi ning pidi juhatama Eesti Raadio Sümfooniaorkestrit. «Ma olin noor ja kogenematu poisike, aga Ots oli juba superstaar ja ta ei pidanud paljuks olla minu esimese kontserdi solist,» meenutas Klas.



Tele- ja raadiosaated


•    ETVs täna kell 16.05 telefilm «Georg Ots ja ooper»



•    ETVs homme kell 14.50 portreteeriv telesaade «Otsast otsani»



•    ETVs homme kell 15.50 ooperifilm «W. A. Mozart… Georg Ots»



•    ETV 2s täna kell 15.55 saade «Ob-la-di, Ob-la-da: Georg Ots»



•    ETV 2s homme kell 19.45 saade «Noodijoontel. Populaarset filmimuusikat. Georg Ots»



•    ETV 2s homme kell 20.25 muusikal «Georg» (esietendus 2005. aastal)



•    Vikerraadios täna kell 14.05 «Georg Otsale mõeldes», kus lauljat meenutavad Neeme Järvi, Arne Mikk, Peeter Saul, Heli Lääts ja Ada Lundver.



•    Klassikaraadios saab Otsa esituses täna kell 17 kuulda maailmakuulsaid ooperiaariaid ning homme kell 9 meenutavad lauljat kunagised kolleegid Estonia teatrist: Aino Külvand, Anu Kaal, Urve Tauts, Helgi Sallo ja Voldemar Kuslap, lavastaja Arne Mikk jt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles