Noored süütasid Vabaduse väljakul üle 21 000 küünla

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Totalitaarsete kuritegude ohvrite mälestuseks süütasid eestimaalased kümneid tuhandeid vabaduse sädemeid.


Eesti Noorteühenduste Liidu, Eesti Õpilasesinduste Liidu ja Eesti Üliõpilaskondade Liidu tänasel mälestusüritusel süüdati küüditamisohvrite mälestuseks üle 21 000 küünla 1949. aasta märtsiküüditamise ohvrite mälestuseks.

«Algselt kavandatud eesmärk läita tulesäde vähemalt iga 1949. aasta märtsis küüditatud Eesti perekonna auks kasvas võimsaks manifestatsiooniks, kus inimesed süütasid enamgi küünlaid, kui selles ühes kommunismi repressiooniaktis vahetult kannatanud inimesi oli,» ütles Eesti Õpilasesinduste Liidu esimees Sille Lukk.

«Meil algatajatena on muidugi hea meel, et Eesti rahval õnnestus taas tegudega tõestada, et peame vabadust tähtsaks ja ei unusta kunagi seda, mida iseseisvuse kaotus kaasa võiks tuua,» ütles küünalde süütamise eestvedaja Tanel Trirgu.

Eesti noorteühendused otsustasid täna küüditamise aastapäeva sarnase aktsiooniga tähistada edaspidi igal aastal ja laiendada seda ka teistesse Eesti linnadesse.

EÕEL, EÜL ja ENL on Eesti suurimad noori ühendavad katusorganisatsioonid, ühendades 50 noorteühendust, 23 kõrgkooli üliõpilaskonda ning 190 kutse- ja üldhariduskooli õpilasesindust.

Täna meenutati möödub 61 aastat ühest Nõukogude võimu massilisemast repressioonist, millega küüditati üle 20 000 eestlase Siberisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles