Tallinna reisisaatjaid meelitatakse miitingule

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnapea Edgar Savisaar tänavu veebruaris Tallinna lauluväljakul tööbörsil kõnet pidamas. Tookord jagus linna sotsiaalseid töökohti 400 inimesele.
Linnapea Edgar Savisaar tänavu veebruaris Tallinna lauluväljakul tööbörsil kõnet pidamas. Tookord jagus linna sotsiaalseid töökohti 400 inimesele. Foto: Toomas Huik

Neil päevil peavad kõik Tallinna linna palgatud  reisisaatjad oma vahetuse lõppedes andma allkirja, et osalevad 1. mail Toompeal valitsusvastasel miitingul, mille eest saadakse vastutasuks kaks vaba päeva ja päevapalk säilib.



Arvi (nimi toimetusele teada) lõpetas eile ennelõunal oma vahetuse trammi reisisaatjana. Kui ta oli vormiriided tavapäraste vastu vahetanud, astus tema juurde naine, kelle ülesanne on kontrollida, et kõik sotsiaaltööle värvatud õigel kellaajal ka tööl oleks. «Ta tuli minu juurde ja palus väljaprinditud lehele allkirja, et olen nõus minema meelt avaldama,» rääkis Arvi.



Paberil oli terve rida nimesid, Arvi pidi andma allkirja ja ka oma telefoninumbri. Protestiks töötuse ja pensioniea tõstmise vastu plaanitud valitsusvastane miiting toimub Toompea ees Lossi platsil 1. mail.



Hüüdlaused kohapeal


«Kui küsisin, et mida seal hüüda tuleb, siis teatas ta, et see selgub kohapeal,» kirjeldas Arvi ootamatu lõpuga tööpäeva.



Mees lubas, et läheb kindlasti kohale, kuna tööle ei pea sel päeval tulema, raha makstakse ikka ja saab veel kaks vaba päeva lisaks – 3. ja 4. mai on temal sotsiaaltööst vabastus.



Pealegi arvab ta, et kuna küsiti ka telefoninumbrit, siis on selle järgi kerge välja peilida, kus sotsiaaltöötajad miitingu hetkel asuvad. «Tegelikult ajas see naerma,» muigas ta. «Aga paberil oli palju allkirju, loomulikult kõik lähevad! Värskes õhus rahvamassi seas olla on ju mõnus ja selle eest saab veel raha ja vabad päevad ka.»



Linnapea Edgar Savisaar pidas teema üleskerkimist ajakirjanduses järjekordseks pahatahtlikuks rünnakuks.



«Minu jaoks on see selge katse meid mustata,» ütles ta. «Tean analoogilist juhtumit Vene perioodi lõpust, kus KGB levitas versiooni, et need inimesed, kellel on Rootsis sugulasi, peavad minema Rahvarinde üritustele ja saatma selle kohta ka kinnituse Stockholmi, vastasel juhul neid teisel pool Rootsi piiri enam vastu ei võeta.» Savisaar kinnitas, et jutt miitingule värbamisest ei vasta tõele.



Opositsioon on üllatunud


Keskerakonnaga pealinnas koalitsiooni minnes uut poliitilist kultuuri lubanud sotsiaaldemokraatide juht, abilinnapea Jüri Pihl kuulis kõnealusest aktsioonist Postimehe käest. «Kui see tõele vastab, siis selline käitumine ei ole kindlasti korrektne, seaduspärane ega kuidagi tolereeritav,» ütles Pihl. «Kui keegi tahab meelt avaldada, siis peab see olema inimese vaba tahe, mitte et selline ettevõtmine toimub agitatsiooni korras ja linnarahva rahaga mängides.»



Ka volikogu opositsioonilise IRLi fraktsiooni juhi Indrek Raudse jaoks oli see uudiseks. «Kui see vastab tõele, siis ei ole see mitte ainult ennekuulmatu jultumus, vaid ka sulaselge võimu kuritarvitamine, mis ei ole ainult ebaseaduslik, vaid ka suisa kriminaalne,» ütles ta.



Linnavolikogus opositsioonis istuva Reformierakonna fraktsiooni juht Remo Holsmer tõdes, et seda ei saa kuidagi aktsepteerida. «Reisisaatjate tööjuhend ei näe ette sundkorras plakatiga Toompeal Savisaare valimisüritusel osalemist,» ütles ta.



«Samalaadse soovituskirja on kindlasti saanud ka munitsipaalpolitsei ja teised linnaasutused. Selles osas ootaks mupo juhi Jüri Pihli otsustavat käitumist mitte lubamaks linnaametnikega manipuleerimist ja nende sunniviisilist parteiüritusele saatmist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles