Tallinna vapimärgi saavad Ellen Niit ja Eino Baskin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ellen Niit.
Ellen Niit. Foto: Maarja Undusk

Tallinna linnavolikogu otsustas anda Tallinna vapimärgi linnapoolse erilise austusavaldusena Ellen Niidule ja Eino Baskinile.


Ellen Kross (Niit) on sündinud 1928. aastal ja kirjutanud ligi 60 aasta vältel kümneid lasteraamatuid. Tallinna vapimärgi saab ta suure panuse eest lastekirjanikuna ja Tallinna kultuurielu rikastajana.

Eino Baskin (sünd 1929) on teenekas teatritegelane, näitleja, lavastaja ja humorist. 1980. aastal asutas ta Vanalinnastuudio ning oli selle kunstiline juht ja direktor. 2005. aastal sai temast Vana Baskini Teatri asutaja ja kunstiline juht. Teater on andnud sadu etendusi väga paljudes mängupaikades üle Eesti. Eino Baskin on 2003. aastast Tallinna teenetemärgi kavaler.

Ettepaneku Ellen Krossi (Niidu) tunnustamiseks esitas Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsioon Tallinna linnavolikogus. Eino Baskini kandidatuuri esitas Tallinna kultuuriväärtuste amet. Mõlemat ettepanekut toetas linnavalitsus.

Kokku sai linnavalitsus viis nõuetekohaselt vormistatud taotlust Tallinna vapimärgi omistamiseks. Esitati ka taotlused vapimärgi omistamiseks Euroopa Parlamendi liikmele Tunne-Väldo Kelamile, lavastaja Adolf Šapirole ning BLRT Grupi juhatuse esimehele Fjodor Bermanile.

Varem on Tallinna vapimärgi pälvinud muusikud Neeme Järvi, Eri Klas ja Veljo Tormis, kirjanik Jaan Kross, maalikunstnik Olev Subbi, arhitekt Dmitri Bruns, ühiskonnategelane ja kunstnik Heinz Valk, Eesti Lähimineviku Okupatsioonide Muuseumi rajaja Olga Kistler-Ritso, president Lennart Meri, emeriitprofessor Mati Hint, näitleja Ita Ever, kultuuriajaloolane Jüri Kuuskemaa, poliitik ja ühiskonnategelane Edgar Savisaar, ajakirjanik Urmas Ott, president Arnold Rüütel ning Eesti vabadusvõitluse ajaloo propageerija Jüri Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles