Tõnismäel laguneb kohtuvaidlustes Kerese monument

Veiko Pesur
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnismäel asuv Paul Kerese monument laguneb
Tõnismäel asuv Paul Kerese monument laguneb Foto: Priit Simson

Tallinnas Tõnismäel laiale avalikkusele teadmata kohas laguneva Paul Kerese monumendi autorid püüavad juba aastaid linnavõimu ja maaomaniku kempluses selgitada, et ükskõik, kellel ka õigus ei ole, kuju ei tohiks seepärast hooldamata olla ja tuleks kasvõi teisaldada.


Üks Kerese monumendi autoreist Andres Siim rääkis, et kuigi kuju enda olukorral pole suurt häda, lagunevad selle kompleksi osad. Eriti plaadistus, mis läheb peaaegu tänavatasandile. «Seda on kurb vaadata, aga kui ta sama väärikasse kohta ümber paigutada, siis saaks ka selle meie jaoks kuju normaalsesse konditsiooni tagasi.»

Alalt on hulk plaate kadunud ja monument on juba aastaid sellisena seisnud ja keegi pole temaga tegelenud. «Kogu see asi on hooldamata, projektijärgne olukord on tegelikult pooleldi loomata,» sõnas Siim.

Kuju on oma praegusel asukohal Tõnismägi 11a/Pärnu maantee 44 juba aastast 1991. Siim nentis, et ega paljud ei teagi, et see üldse olemas ongi. Samas leiab ta, et kui kuju oleks seal piisavalt väärikalt eksponeeritud, siis poleks ka kohal häda midagi. Maletaja Paul Keresega tema monumendi asukoht seotud ei ole.

Võiks asuda Nõmmel

Siim rääkis, et kuju on mälestisena arvel, kuid asub eramaal. «Eraomanik ei saa temaga midagi asju ajamata ette võtta ja tegelikult ei saa ka linn toimetada eramaa peal. See on kahe omaniku dilemma.»

2006. aastal otsustas Tallinna linnavalitsus tagastada AS-le Redmont Invest õigusvastaselt võõrandatud maa asukohaga Tõnismägi 11a / Pärnu mnt 44, millel asub ka Kerese monument. «Tallinna linn ja AS Redmont Invest otsisid üheskoos kohta Paul Kerese monumendi ümberpaigutamiseks ja leidsid, et sobiv koht on Kerese elukoha lähedal Oravamäe pargis Nõmmel, kus monument oleks ka väljapaistvamalt eksponeeritud kui praeguses asukohas. Sõlmiti ka monumendi ümberpaigutamist reguleeriv leping,» selgitas firmat esindav advokaat Peeter Ploom.

2008. aasta septembris tunnistas linnavalitsus aga maa tagastamise otsuse kehtetuks ning otsustas maa tagastada vaid osaliselt eesmärgiga säilitada monument selle praeguses asukohas ja taotleda tagastamata jäänud maad munitsipaalomandisse. Tallinna ringkonnakohus tühistas teise astme kohtuna linnavalitsuse 2008. aasta otsuse ning see otsus jõustus eelmise aasta mais.

Aina uued otsused

«AS Redmont Invest eeldas, et sellega on kemplused 2006. aasta maa tagastamise otsuse üle lõppenud, kuid linnavalitsus üllatas taas, kui eelmise aasta teisel detsembril otsustas veelkordselt tunnistada kehtetuks 2006. aasta maa tagastamise otsuse ja tagastada juba 2006 tagastatud maa vaid osaliselt,» ütles Ploom. Käesolevas kohtuvaidluses käibki vaidlus selle üle, kas seekordne maa tagastamise otsuse kehtetuks tunnistamine on õiguspärane või mitte.

Tallinna kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Malle Pahapill sõnas, et hooldust Kerese kuju juures tehakse ja ka heakorra eest püütakse hoolt kanda. «Kahjuks kaovad sealt kivid ja iga asi paraku laguneb, kui ta remonti ei saa. Ja remonti ta ei saa, kuna tema saatus ripub õhus- et kas ta jääb sinna või ei jää.»

Andres Siim nentis, et saab aru nii linnast kui eraomanikest. «Teine asi on avalik huvi, mis peaks ka linnaelanikke rahuldama. Meie seisame selle poolt, et kuju korda saaks. Ja kas seal või mõnes teises kohas väärikalt eksponeeritud. Siin on ennegi kujusid ühte ja teise kohta viidud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles