Tallinna vanalinnast valmib 3D-mudel

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe firma poolt esitatud näidis tulevasest 3D-mudelist.
Ühe firma poolt esitatud näidis tulevasest 3D-mudelist. Foto: Pealinn

Vanalinna 3D-mudelis saab peagi ringi liikuda kui moodsas arvutimängus ja meie tänavatel ekskursiooni teha kas või Ameerikas viibides.


Möödunud aastal taotles linnaplaneerimise amet Euroopa Liidult raha vanalinnast virtuaalse kolmemõõtmelise mudeli loomiseks. Nüüdseks  on Riigi Infosüsteemide Arenduskeskus taotluse heaks kiitnud ja linn saab mudeli loomiseks üle 6,3 miljoni krooni, kirjutas Pealinn.

«Meil pole kavas turiste mugavaks muuta, et nad ainult arvuti kaudu Tallinna külastaksid. 3D-mudel on innovaatilise Tallinna visiitkaart, mis aitab luua linnast esmamulje, rõhutada selle ainulaadsust ja põnevat ajaloopärandit ning näidata siin pakutavaid võimalusi. Eriti arvestades, et tulemas on kultuuriaasta,» selgitas abilinnapea Taavi Aas.

Linnaplaneerimise ameti geomaatika teenistuse direktori Kristel Lelov-Brossardi sõnul võib mudeli valmistamine alata pärast lepingute sõlmimist umbes nädala pärast. «Seitsme kuu eest saime projekti eeltaotlusele positiivse vastuse. Pärast seda oli meil aega korraldada viis riigihanget ja selgitada välja ettevõtted, kes projektis osalevad,» seletas Lelov-Brossard..

Projekti käigus saab tööd umbes 15 erinevat firmat. Üks neist asub Norras ja ülejäänud Eestis. Kõigepealt alustatakse 3D-mudeli tarvis andmete kogumisega, mida teostab Eesti firma koostöös norrakatega. Viimased lendavad vanalinna kohal helikopteriga ja mõõdistavad laserskaneerimise meetodi abil vanalinna muinsuskaitsealale jäävaid objekte.

Laserskaneerimise töid ning pildistamist tehakse ka maapinnalt. «Kolmemõõtmelisena ei kujutata mitte ainult hooneid, vaid ka hoove, aedu, treppe, purskkaeve ja skulptuure,» rääkis Lelov-Brossard.

Teine töö on rakenduse ehk keskkonna loomine, kuhu andmed paigutatakse ja mille abil saavad arvutikasutajale kättesaadavaks nii erinevate objektide 3D-mudelid kui fotod, turistiinfo, audio- ja videogiidid – kõik, mis selle projekti käigus luuakse või kogutakse.
Loodav rakendus on eesti-, vene- ja ingliskeelne ning see on kättesaadav üle maailma.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles