Tulevasel haridusvaldkonna abilinnapeal on keskharidus

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yana Toom ütleb, et viie lapse emana on ta hästi kursis sellega, mis Tallinna hariduses ja spordis toimub.
Yana Toom ütleb, et viie lapse emana on ta hästi kursis sellega, mis Tallinna hariduses ja spordis toimub. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus teeb homme linnavolikogule ettepaneku kinnitada abilinnapea ametisse Yana Toom, kellel on kõigest keskharidus.


Keskerakonna Tallinna nõukogu otsustas täna määrata abilinnapeakandidaadiks linnavalitsuse ajalehe Stolitsa toimetaja Yana Toomi, kelle haridustee piirdub linnavalitsuse kodulehe andmetel 1983. aastal lõpetatud Tallinna 26. keskkooliga. Toom vahetab linnavalitsuses välja tervislikel põhjustel ametist tagasi astunud abilinnapea Kaia Jäppineni.

Toomi töövaldkondadeks saavad olema haridus, kultuur, sport, noorsooküsimused, muinsuskaitse, rahvussuhted ja ühtse integratsioonipoliitika väljatöötamine. Tema eelkäijal Kaia Jäppinenil on linna kodulehe andmetel koguni kahekordne kõrgharidus. Jäppinen on lõpetanud 1986. aastal Tallinna Polütehnilise Instituudi (tänase Tallinna Tehnikaülikooli) masinaehitustööstuse ökonoomika ja organiseerimise erialal ning 1990. aastal Moskva Riikliku Ülikooli demograaf-ökonomisti erialal.

Tallinna linnakantselei personalidirektor Esta Heinmaa ei tahtnud Postimees.ee’le öelda, missuguseid nõudeid seadus abilinnapea haridustasemele seab. Samuti keeldus ta ütlemast, missugused õigusaktid seda küsimust üldse reguleerivad.Keskerakonna peasekretär Priit Toobal leidis, et kõrgkoolidiplomi puudumine ei tohiks uue abilinnapea ametisse nimetamisel takistuseks saada. «Yana Toom on abilinnapea ameti jaoks kindlasti väga pädev ja väga tubli inimene. Kõrghariduse puudumine pole takistuseks, sest avaliku teenistuse seadus ütleb ju, et ametnikul peab olema keskharidus ja see on Toomil olemas. Ja tema tulevases ametis on igapäevatöö kindlasti märksa olulisem kui haridust tõendav dokument,» lausus Toobal.

« Ja kui puudulikust haridusest rääkida, siis Reformierakonnal oli omal ajal valitsuses isegi niisugune minister, kelle polnud kõrgharidust ja selles ei näinud keegi probleemi,» lisas ta. Toobal pidas silmas Meelis Atoneni, kes oli aastatel 2003–2004 peaminister Juhan Partsi valitsuses majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Tallinna linnavolikogus opositsioonis oleva Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer arvas, et kõrgharidus peaks olema linna tippjuhtkonnas töötamise loogiline eeldus. «Antud juhul on kindlasti küsimus kompetentsis, et kuidas suudab Toom ühekülgse ja väga kitsa käsitlusega linnavalitsuse lehe ajakirjaniku töökoha pealt asuda juhtima Eesti Vabariigi pealinna kultuuri, hariduse, noorte ja laste valdkonda. Enam ei piisa valitsuse vastaste uudisnuppude treimise oskusest, nüüd tuleb vastutada ca 1,65 mijardi krooni suuruse eelarvega valdkonna eest,» ütles Holsmer.

«Meie ootus abilinnapeale on kindlasti see, et ta lahendaks lasteaedade majandamise ja rahastamisega seotud probleemid. Loodame, et ta seisab oluliselt jõulisemalt oma valdkonna eest, sest sel aastal lasteaedade remondiks planeeritud 300 000 krooni on häbiväärselt väike summa. Kindlasti soovime abilinnapeale jõudu raskes ametis,» lausus opositsionäär.

Tallinnas oli eelmine linnajuhtide haridusega seotud skandaal 2005. aastal, kui selgus, et Mustamäe linnaosa vanemaks määratud rahvaliitlasel Mario Sootnal pole isegi keskharidust. Pärast asja avalikuks tulekut astus Sootna ametist tagasi ja lubas minna õhtukooli puuduvat diplomit nõutama.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles