Merko võidusambast: kohe alguses tulnuks mõni lihtsam lahendus leida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Tehnikaülikooli professorid Karl Õiger ja Urve Kallaus Vabadussõja võidusammast uurimas.
Tallinna Tehnikaülikooli professorid Karl Õiger ja Urve Kallaus Vabadussõja võidusammast uurimas. Foto: Liis Treimann

Vabadussõja võidusamba uue valgustuse paigaldamise hanke võitnud Merko Ehituse juhatuse liikme Andres Agukase sõnul tekivad sambaga üha uued probleemid seetõttu, et rajatis on liiga tehniline ning algusest peale tulnuks midagi lihtsamat välja mõelda.

Agukase väitel oli tšehhide probleem see, et nad panid sambasse liiga niiskustundliku valgutuse.

«Sinna peab sisse panema valgustuse, mis võib ka õues vihma käes olla,» ütles Agukas. «Linnas põlevad ju tänavatel ka lambid, mis vihmase ilmaga ei kustu.»

Tema sõnul on võidusamba üks probleeme selles, et suvel soojade ilmadega muutub sammas seestpoolt väga kuumaks ning valgustite vahekilbid võivad üles ütelda.

Analoogiat võib tema sõnul tuua saunaga, mille elektroonikaplokid paigaldatakse samuti kuhugi jahedamasse ruumi.

Agukase sõnul on võidusammas muutunud liiga tehniliseks rajatiseks, mistõttu tekivadki pidevalt üha uued ja uued probleemid. Oleks juba algusest peale tulnud välja mõelda mingi lihtsam lahendus.

Agukase sõnul ei kuulu Merko töömahtu samba klaaspaneelide ülevaatamine.

Kaitseministeeriumi avalike suhete juht Martin Jaško ütles, et suur osa vanu valgusteid on võidusamast juba eemaldatud. Uute valgustite paigaldamise riigihanke võitnud firmadega Merko Ehitus ja Alter Electric ei ole aga ministeerium veel lepingut alla kirjutanud. Küsimus on selles, et ajakirjanduse väitel on Alter Electricul maksevõlad.

Jaško sõnul firmal praegu küll võlgu enam pole, kuid ministeerium on esitanud maksu- ja tolliametisse päringu, et lõplikku selgust saada, kas Alter Electric oli riigile võlgu konkursi toimumise ajal.

Kui see nii oli, siis peab ministeerium hanke võitjaks tunnistama konkursil paremuselt teise pakkumise teinud firma.

Agukas kinnitas, et Alter Electric tõi Merko Ehitusele maksuametist tõendi, et tal on kõik korras, kuid tõendist ei olnud näha, et firma maksuvõlad olid ajatatud. Sellest segadus tekkiski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles