Homme algavad Tallinna vanalinnas keskaja päevad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskaja päevad toimuvad tänavu juba üheteistkümnendat korda.
Keskaja päevad toimuvad tänavu juba üheteistkümnendat korda. Foto: Peeter Langovits

Seekordsed keskaja päevad on järjekorras juba üheteistkümnendad ning algavad homme 11.45 värvika rongkäiguga, mis kulgeb Viru väravate juurest Raekoja platsile, kus keskpäeval toimub avatseremoonia.

Keskaja päevad kestavad neli päeva. Raekoja platsile koondub rohkem kui sada meisterkäsitöölist, kes pakuvad hoolikalt valitud kaupa. Laval astuvad aga nelja päeva jooksul üles keskaja kultuuri harrastavad erinevad esinejad – muusikud tantsijad, rändnäitlejad ja moosekandid.

Huvilistel on võimalik osaleda eriteemalistes õpitubades ja loengutel Niguliste kirik-muuseumis, Pühavaimu kirikus, Kiek in de Kökis, Raeapteegis ja mujal.

Vanalinnas korraldatakse ekskursioone, toimub vibuturniir ning mängitakse keskaegset jalgpalli. Ekskursioonid toimuvad pühapäeval eesti, vene ja inglise keeles. Algus Raekoja eest – kell 13 eesti keeles, kell 14 vene keeles ning kell 15 inglise keeles.

Niguliste kiriku kõrval haljasalal on kõigil neljal päeval avatud meistrikojad, kus saab kätt proovida keskaegsetes kunstides, osavus- ja jõumängudes ning õppida vajalikke oskusi väikeses rüütlikoolis. Kohal on ka alkeemik, ennustajad ja juuksur.

Vilde platsil Harju ja Niguliste tänava nurgal näitavad oma oskusi MTÜ Emajõe Lodjaselts lodjasepad, köiekeerutajad ja puutöömeistrid. Kohal on ka lootsik.

Homme, 8. juulil algusega kell 19 peetakse Raekojas suurt keskaegset karnevali, kuhu on oodata ka kaugeid külalisi Anatooliast. Piletid on müügil Piletilevis. Enne seda terve päeva esinevad aga Raekoja platsil mitmed keskaegset muusikat mängivad ansamblid.

Reedel, 9. juulil esineb Raekoja platsi laval vanamuusikaansambel Musica Ficta ning esineb Müstika Maagiline Teater. Samuti on kohal vanu tantse esitavad ansamblid nii Eestist kui Lätist. Kell 12 -16 räägitakse Raeapteegis ravimtaimeteadusest ning õpetatakse küünalde valmistamist. Kell kolm pärastlõunal toimub aga Niguliste mäel vibururniir. Pool üks päeval algab Niguliste kirikus ekskursioon «Keskaegne kirik – Niguliste kiriku ehituslugu». Kell 13.30 toimub sama ekskursioon vene keeles.

Laupäeval, 10. juulil esinevad Raekoja platsil taas erinevad vanamuusika ansamblid ja tantsijad, samuti astub lavale Müstika Maagiline Teater. Koostöös Tallinna lillefestivaliga toimub õhtul Tornide väljakul keskaja õhtu, kus esinevad erinevad muusikakollektiivid.

XI keskaja päevade lõpetamine toimub pühapäeval, 11. juulil kell 16 Raekoja platsil. Kõik vabas õhus toimuvad ettevõtmised on tasuta. Täpse programmiga võib tutvuda keskaja päevi korraldava Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu kodulehel www.folkart.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles