Ligi 20 Tallinna fooriristmikku tuleks kohe uuendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasnamäel on esmaspäeval fooride töös häireid.
Lasnamäel on esmaspäeval fooride töös häireid. Foto: Sille Annuk

Tallinna umbes 300 fooriristmiku seadmeid haldava firma Signaal juhataja Ats Tamm kinnitas, et ligi 20 fooriristmiku kontrollerid ehk juhtseadmed on pärit 1980. aastate algusest ning need vanakesed tuleks kiiresti välja vahetada.

«Ma ei kujuta ette, et keegi nõustuks praegu tööd tegema 30 või 40 aastat vanadel arvutitel,» tõdes Tamm. «Aga meie peame millegipärast juhtima ja programmeerima veel nii vanu foore. Umbes 30 ristmikku Tallinnas lausa karjub uuendamise järele.»

Ta lisas, et ühe foori kontrolleri mõistlik tööiga on kuni kümme aastat, pärast seda on see moraalselt vana ning ei luba enam nüüdisaegset liikluse juhtimist.

Tamme sõnul asub kõige enam vanakestest foore just kesklinnas, kus 1980. aastatel algas liikluse juhtimise uuendamine.

Tänavu on Signaal välja vahetanud vaid ühe vana foorikontrolleri, seda Uus-Sadama ristmikul.

Tamme sõnul maksavad Tallinna umbes 300 fooriristmiku tehnilised seadmed kokku ümarguselt 600 miljonit krooni. Nende uuendamiseks oleks aastas vaja ligi 30 miljonit, Tallinna transpordiameti liiklusmärkide, tänavate joonimise ja fooride eelarve on aga vaid 19 miljonit krooni.

«Juba praegu on selline seis, et me ei suuda tagada kõikide fooride töökindlust,» ütles Tamm. «Me võime ju imet teha, aga foorid hakkavad tõrkuma ning nende kordategemine võtab ikka tunnikese või rohkem aega. Ka paljud kaablid on veel Nõukogude-aegsed ja võivad iga hetk rivist välja minna.»

Ka Tallinna transpordiameti liiklusteenistuse juht Mati Songisepp mainis, et tänavuses linnaeelarves napib tõesti raha tänavate joonimiseks ja fooriristmike uuendamiseks.

Ta lisas, et paratamatult tuleb teha valik ning eelkõige uuendada foorid ohtlikes liiklussõlmedes. Kindlasti on vaja mõnedes kohtades välja vahetada mitukümmend aastat vanad kaablid. Õhukese rahakoti puhul on mõistlik eelistada fooride uuendamist, jättes mõne valge joone pealinna tänavatele vedamata.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles