Eilne äike lõhkus taas digibokse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elioni digiboks.
Elioni digiboks. Foto: Elion.

Eile Tallinnas paukunud pikne lõi reast välja nii digibokse kui ruutereid ning põhjustas teenusepakkujate rikketelefonidel pikki järjekordi.


Elioni avalike suhete juhi Lilian Viirma sõnul on tänavused ilmastikutingimused oma destruktiivsuse poolest nii Elioni kui tema konkurentide jaoks erakordsed olnud. Eilse äikese põhjustatud rikete täpset arvu ei saa tema sõnul öelda enne, kui tehnikud on kõigi väljakutsete peale kohal käinud ja toimunu fikseerinud.

Küll aga manitses ta inimesi oma seadmetesse hoolikamalt suhtuma. «Levib eksiarvamus, et seadmed saavad kahjustatud vaid juhul, kui äike otse majja ja selle elektri- või telefoniliinidesse lööb. Kuna selle tõenäosus ei ole kuigi suur, siis inimesed väga ei muretse. Tegelikkuses on ülepinge tekkeks ning seadmete rikkumiseks piisav ka see, kui pikne lööb maasse ka kahe kilomeetri kaugusel hoonest,» rääkis Viirma.

«Ruuteri või digiboksi äikesekahjustuse võib tingida nii see, kui seadmed on vooluvõrgus, kui ka see, et andmesidekaabel on kaablivõrku ühendatud. Seega soovitame äikeseohu korral eemaldada seinakontaktidest kõik juhtmed ja kaablid,» lisas ta.

Kõige lihtsam ja praktilisem abinõu on kõuemürinat kuuldes kõik elektroonikaseadmed välja lülitada, eemaldada voolujuhe seinakontaktist, samuti ka andmesidekaabel ehk liinijuhe ruuteril, juhtmeta telefonil. Kui keegi parajasti kodus ei ole, on keerulisem äikesekahjustusi vältida, kuid selleks tasub jälgida ilmateadet ning kodust lahkudes seadmed vooluvõrgust eemaldada. See on küll tülikas, kuid päästab hilisematest ebamugavustest.

Lisavõimalusena soovitab Elion kasutada ülepingekaitset. Osad ülepingekaitsed on varustatud ka telefoniliini pesadega, mis võimaldavad kaitsta digiboksi-ruuterit ning juhtmeta telefone liigpinge eest. Ülepingekaitse kaitseb vaid juhul, kui hoones või korteris on korralik maandusega vooluvõrk. Pikse otselöögi korral kaitseb hoonet korralikult paigaldatud piksekaitse, mis aga ei kaitse hoones olevaid seadmeid liigpinge impulsside eest.

Viirma sõnul ei kuulu pikselöögist tekitatud kahju üldjuhul seadme garantiitingimuste alla. Mis puudutab Elioni teenuste kasutamiseks vajalikke seadmeid, siis ülepingest tingitud seadme parandamise või uue seadme ostu kulud peab katma seadme kasutaja.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles