Meremuuseum sai Lennusadama arendamiseks 144,5 miljonit krooni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meremuuseumi direktor Urmas Dresen.
Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. Foto: Toomas Huik

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) otsustas toetada meremuuseumile kuuluva Lennusadama arendamist moodsaks terviklikuks merenduse ja tehnikaajaloo muuseum-külastuskompleksiks 144,5 miljoni krooniga.

Selle rahaga luuakse Lennusadamasse nüüdisaegseid eksponeerimispõhimõtteid järgiv atraktiivne ja elamuslik keskkond, mis pakub võimalusi omandada uusi teadmisi, osaleda põnevates programmides ja kultuurisündmustel ning veeta aega ajaloolise mereväebaasi miljöös kaunil Tallinna rannaalal.

Lennusadamat toetatakse siseministeeriumi ja EASi poolt rakendatavast üleriigiliste kultuuri- ja turismiinvesteeringute meetmest, mille vahendid pärinevad Euroopa Regionaalarengu Fondist.
 
Lennusadama maa-alal asuvad kogu maailmas ainulaadsed arhitektuuri- ja ajaloomälestised – eelmise sajandi teisel kümnendil ehitatud koorikbetoonist vesilennukite angaarid ning ajaloolised mereväebaasi rajamisel ehitatud kasarmuhoone ja staabihoone, mida muuseum kavatseb kasutusele võtta ekspositsioonipindadena. Vesilennukite angaarid kohaldatakse meremuuseumi suurte eksponaatide näitusesaaliks.
 
«Vesilennukite angaaridesse loodava püsiekspositsiooni eesmärk on tutvustada eeskätt möödunud sajandi meretehnika arengut, Eesti mereajalugu ning Eestit kui mereäärset riiki,» ütles EASi juhatuse liige Tarmo Leppoja. «Selle interaktiivse püsilahendusega saab Eesti juurde ühe uue atraktiivse külastuskoha, mis tõstab meid Läänemere piirkonnas teistest selles valdkonnas selgelt esile ning toob siia merendushuvilisi külastajaid.»

Meremuuseumi direktori Urmas Dreseni sõnul on rahastusotsus muuseumile suurepärane uudis. Tegu on olulise eeltingimusega selleks, et Lennusadam järgmise aasta juulis plaanipäraselt avatud saaks.

Dresen lisas, et Lennusadama unikaalsusest tulenevalt peab ehitaja veel kõvasti vaeva nägema, kuid loodetavasti püsitakse graafikus ning järgmisel aastal saab valmis terves Euroopas ainulaadne turismiatraktsioon.
 
Uus kultuuri- ja turismiobjekt peab valmima 2011. aasta suveks, kuna Lennusadama territooriumile on kavandatud osa kultuuripealinna Tallinn 2011 ettevõtmisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles