Liisingufirmad kaaluvad Tallinna vastu kohtusse minekut

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuht Reet Hääl usub, et enamik liisingufirmadest kavatseb Tallinnalt juba tasutud müügimaksu kohtus tagasi nõuda.
Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuht Reet Hääl usub, et enamik liisingufirmadest kavatseb Tallinnalt juba tasutud müügimaksu kohtus tagasi nõuda. Foto: Toomas Huik

Mitmed liisingufirmad on asunud müügimaksu kasseerima, nagu Tallinna linnavalitsus nõuab, kuid kaaluvad linna vastu kohtusse minekut.


Eesti Liisingühingute Liidu tegevjuht Reet Hääl rääkis, et liisingufirmad on saanud Tallinna linnavalitsuselt müügimaksu jaoks juhised ja osa ettevõtteid on asunud juhiseid järgima, lisades arvetele üheprotsendise müügimaksu.

«Küsimus on, kas me läheme pärast maksu tasumist ka kohtusse või mitte,» rääkis Hääl. «See on iga firma enda otsustada, aga ma usun, et enamik läheb, sest me pole nõus aktsepteerima Tallinna linna käsitlust.»

Hääl tunnistas, et suur segadus on näiteks kapitalirendiga, kuna omandiõigus läheb sel puhul üle alles viimase maksega – müüki pole enne seda toimunud. Nii tuleb müügimaksu maksta ka siis, kui auto jääb lõpuks välja ostmata. «See pole meie hinnangul õiglane,» ütles Hääl.

Müügimaks tekitab endiselt palju segadust ja liisingufirmade seisukohad ja praktika lahknevad.

Hääle sõnul on müügimaks tehingupõhine. Kui tehing toimub Tallinnas, siis tuleb maksta, kui liisingufirma harukontor asub näiteks Kohtla-Järvel, siis mitte. «Enne 1. juunit tehtud tehinguid ei maksustata,» lisas Hääl.

SEB Liisingut esindav panga kommunikatsioonijuht Silver Vohu selgitas, et Tallinna linnavalitsuse seisukoha järgi kuuluvad müügimaksu alla kõik liisingutehingud.

Ei maksustata vaid liisingulepingute sõlmimise või muutmise tasusid, samuti lepingute ülesütlemisel tasutavaid hüvitisi. Müügimaksu on seni tasunud SEB Liising ise, seda arvetele lisamata.

«SEB Liising ei ole veel otsustanud müügimaksu küsimuses kohtusse pöördumist,» märkis Vohu.

Nordea Liisingu juhatuse esimehe Silver Kuusi sõnul eraisikutest klientide regulaar­setele liisingumaksetele Nordea müügimaksu ei lisa.

«Alates 1. juulist küsib Nordea Liising müügimaksu vaid eraisikutest klientidelt, kes soovivad Tallinnas sõlmitud liisingulepingute aluseid varasid tähtaegselt või ennetähtaegselt liisingust välja osta,» selgitas ta.

Kuus märkis, et esimese perioodi müügimaksu summa on välja arvestatud ja tasutud. «Maksu tagasiküsimist linnalt ja linna vastu kohtusse minekut ei ole me veel otsustanud,» lisas ta.

Sampo Panga liisinguosakonna juhataja Erki Link ütles, et Sampo Panga liisingukliendid Tallinna linna müügimaksu pärast muretsema ei pea.

«Müügimaksu kohustus lasub kauplejatel, kes on registreeritud majandustegevuse registris,» seletas ta. «Sampo Pank kui finantsinspektsiooni järelevalve all tegutsev krediidiasutus ei ole kohustatud end majandustegevuse registris registreerima ega ole seega Tallinna müügimaksu kohuslane.»

Ka Swedbanki kommunikatsioonispetsialist Laura Käesel sõnas, et Swedbank on seisukohal, et liisingtehingud müügimaksuga maksustamise alla ei kuulu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles