Kunstigümnaasium avab vene lastele eestikeelse esimese klassi

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults.
Tallinna kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults. Foto: Liis Treimann

Tallinna kunstigümnaasiumis alustab sel aastal tööd eestikeelne esimene klass nendele lastele, kelle kodune keel on vene keel.


«Meil on kokku pandud grupp venekeelseid lapsi, kes on valmis alustama oma haridusteed eesti keeles. Ja 1. septembril saab see grupp tuule tiibadesse,» kinnitas Tallinna kunstigümnaasiumi direktor Märt Sults Postimees.ee'le.

Niinimetatud eksperimentaalklassis alustavad õppetööd 16 last, kelle kodune keel on vene keel ning kellel eesti keelest erilisi teadmisi pole. Emakeelt ehk vene keelt on tunniplaanis kaks tundi nädalas.

«Venelane on venelane sünnist surmani ja ei maksa temast eestlast kasvatama hakata. Venelane peab jääma venelaseks ja selleks ongi alates esimesest klassist kaks tundi vene keelt. Iga inimene olgu oma rahvuse üle uhke, aga aktsepteerigu seda riiki, kus ta elab. Ja aktsepteerigu selle riigi seadusi ning õppigu selle riigi keelt,» selgitas Sults, miks niisugune klass sai loodud.

Ta lisas, et mingil juhul pole tegemist pealesunnitud eestistamisega. «Nad on kõik on asjast huvitatud – nii lapsed, nende vanemad kui vanavanemad. Perekonnad on taga ja toetavad lapsi, mis tähendab et ka nende arvates on tegemist õige asjaga,» sõnas direktor.

1. septembril alustab kunstigümnaasiumis tööd ka eelkool nendele vene lastele, kes tahavad järgmisel aastal sama kooli esimesse klassi astuda. «Meil on kirjas juba üle 40 lapse, kes tahavad sel aastal tulla Kopli kooli eelkooli selleks, et pääseda järgmisel aastal meie eksperimentaalklassi. Ma olen juba praegu püstihädas, sest eelkooli rühmad on täis, aga tahtjaid on veel palju.

Tallinna haridusameti hariduskorralduse teenistuse direktor Meelis Kond nentis, et keelekümblus kui selline on Tallinna vene õppekeelega haridusasutustes edukalt toiminud juba aastaid. Kunstigümnaasiumis avatav eksperimentaalklass on tema sõnul unikaalne selle poolest, et keelekümbluse printsiipi rakendav klass avatakse eesti õppekeelega koolis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles