Linnavalitsus moodustas UNESCO maailmapärandi Tallinna nõukogu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinn.
Tallinna vanalinn. Foto: Toomas Huik

Nõukogu moodustamise ajendiks olid UNESCO ekspertorganisatsiooni ICOMOSi eksperdi Margaretha Ehrströmi soovitused.


Ehrström tegi tänavu 11.–15. jaanuaril visiidi Tallinna ning selle tulemusena valminud raportis sisalduvad ka maailmapärandi nimistusse kuuluva Tallinna vanalinna kohta esitatud soovitused, vahendas Raepress.

Nõukogu esimeheks otsustas linnavalitsus kutsuda UNESCO Eesti rahvusliku komisjoni juhataja Marika Valgu. Komisjoni aseesimeheks kinnitati abilinnapea Yana Toom ja liikmeteks Tallinna kultuuriväärtuste ameti juhataja Anu Kivilo, Tallinna ettevõtlusameti juhataja Marek Jürgenson, Linnaplaneerimise ameti juhataja Toomas Õispuu, linna peaarhitekt Endrik Mänd, Kesklinna vanem Aini Härm, Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik, linnaarhivaar-linnaarhiivi juhataja Küllo Arjakas ja linnapea nõunik Jüri Kuuskemaa.

Veel kutsutakse nõukogu töös liikmetena osalema riigikogu liige Kadri Simson, muinsuskaitseameti peadirektor Kalev Uustalu, kultuuriministeeriumi asekantsler Anton Pärn, ICOMOSi esindaja Mart Kalm ja arhitekt Dmitri Bruns.

Ehrström tõdes raportis maailmapärandi nimistusse kuuluva Tallinna vanalinna kohta, et peamiseks probleemiks on pärandobjekti üldiseks haldamiseks mõeldud maailmapärandi objekti nõukogu puudumine.

«Maailmapärandi objekti nõukogu tuleks luua niipea kui võimalik, eelistatavalt juba 2010. aastal,» rõhutas Ehrström. «Selle nõukogu eesmärgiks on luua Tallinna kui maailmapärandi objekti säilitamiseks ja arendamiseks läbipaistev ja avatud arutelu- ja dialoogikeskkond.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles