Politsei pidas kinni miljonitesse ulatuvas kaardipettuses kahtlustatavad

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krediitkaardid.
Krediitkaardid. Foto: Reuters/ScanPix

Põhja prefektuuri kriminaalpolitseinikud pidasid möödunud nädalal kinni 22 isikut, keda kahtlustatakse baaridesse meelitatud klientidelt üle 10 miljoni krooni väljapetmises.

Kuriteoskeemi kohaselt meelitasid spetsiaalselt selleks värvatud naised, kellest mitu olid Läti kodanikud, Tallinna tänavatelt ja lõbustusasutustest alkoholijoobes inimesi kahte Tallinna vanalinna baari.

Pärast esimese arve tasumist baaris suudeti ajada inimene segadusse nii, et tema maksevahendina kasutatud pangakaardiga oli baari personalil võimalik teostada kaardil oleva limiidi piires fiktiivseid toiminguid.

Kahtlustuse kohaselt pandi kuriteod toime 2010. aasta suvel. Kolme kuu jooksul kasutati viit reaalset majandustegevust mitteomavat äriühingut, mille arvele arvutikelmuste tulemusel saadud kuritegelik raha laekus. Seejärel võeti see äriühingute kontodelt sularahas välja ning jaotati kahtlustatavate vahel ära.

29-aastasele Larissale, 29-aastasele Alekseile, 49-aastasele Vladimirile, 43-aastasele Alekseile, 27-aastasele Aleksandrile ja 21-aastasele Vladislavile on lisaks arvutikelmusele esitatud kahtlustus kuritegelikku ühendusse kuulumises. Möödunud nädalal vahistas Harju maakohus Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel neist viis esimest.

Põhja prefektuuri majanduskuritegude talituse juhi Rain Kuusi sõnul on selliste kuritegude tõkestamine ja avastamine üks majanduspolitsei olulisi töölõike.

«Kui vahetult saavad seeläbi varalist kahju põhiosas Eestit külastavad inimesed, siis teisest küljest on tähtis, et ka turismiga riiki sissetulev raha liiguks läbi legaalse ettevõtluse,» rõhutas Kuus.

«Tegemist on suuremahulise ja organiseeritud tegevusega, kus kuritegude ohvriks langesid esialgsetel andmetel kümned turistid ja kannatanute arv võib veel tõusta. Kahtlustatavate poolt teenitud kuritegelik tulu ulatus vähemalt 10,5 miljoni kroonini,» märkis Põhja ringkonnaprokurör Vallo Kariler.

Kriminaalasja menetletakse karistusseadustiku arvutikelmust ja kuritegelikku ühendust käsitlevate paragrahvide alusel, mille eest näeb seadus karistusena ette 3-12-aastase vangistuse.

Kriminaalasja menetleb Põhja prefektuuri majanduskuritegude talitus, uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles