Ehtsat Eesti käsitööd Tallinna jõuluturgudel ilmselt ei näe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmise talve jõuluturg Raekoja platsil.
Eelmise talve jõuluturg Raekoja platsil. Foto: Peeter Langovits

Raekoja platsil toimuval jõuluturul küsitakse müügikoha eest hirmkõrget hinda, Rotermanni kvartali turul käib aga vaid üksikuid inimesi, mistõttu ei tasu Eesti käsitöölistel nendel ettevõtmistel osaleda.

Raekoja platsi kauplemiskoha hind on eelmise aasta 36 000 kroonilt tõusnud 44 000-le. Käsitööliste jaoks on see liig mis liig.

Üks villaseid sokke ja kindaid kuduv käsitööline, kes on osalenud kõigil eelnevatel jõuluturgudel, loobub tänavu osalemisest just ülikõrge hinna tõttu. Oma nime mitte avalikustada sooviva naise sõnul peaks ta Raekoja platsil müüma pooleteist kuu jooksul vähemalt 180 kinda- või sokipaari, et ainult platsi hind ära maksta. Kasumina ei pudeneks sellest tema taskusse aga sentigi.

Klaasehteid valmistav käsitööline Mariliis Makus kinnitas, et tema 44 000 krooni eest küll Raekoja platsile kauplema ei lähe, kuna see hind on meeletult kallis. Tema teada ei osale seal samal põhjusel ka teised käsitöölistest väikeettevõtjad. Lähevad vaid mõned, kellel on suurem tootmine taga. Isegi Helsingi ja Brüsseli jõuluturgudel pidavat tasu madalam olema.

«Rotermanni probleem on aga see, et seal ei käi ju rahvast,» mainis Makus. «Suvel küll ponnistati ning tehti käsitöölistele ja toiduturule seal mingid lauad, aga asi kuivas lihtsalt kokku.»

Makuse sõnul kipub nii olema, et Raekoja platsil hõivavad suurema osa müügikohtadest Leedu kudumid, linased tooted ja muu välismaine kraam. Ehedat Eesti käsitööd seal ei kohta.

Tallinna kesklinna valitsuse avalike suhete juht Ivo Parbus ütles, et Raekoja platsil jõuluturu korraldamise konkursi võitnud OÜ 5+ Capital oli enampakkumisel nõus 27. novembrist kuni 9. jaanuarini toimuva turu eest üüri maksma ligi 300 000 krooni. See on kolm korda rohkem kui mullu tasus tollane korraldaja OÜ Jõululaat. Kaubanduspinda on platsil 350 ning kogu ala hõlmab 2900 ruutmeetrit. Linnavolikogu otsusega tõsteti jõuluturu rendihinda mullusega võrreldes umbes neli korda.

5+ Capitali juhatuse liige Diana Harusoo sõnul tuleb tänavu Raekoja platsile 25 täiesti uut müügimaja, mis on eelmise aasta omadest avaramad. Kauplemiskohti on kokku veidi alla saja ning saadaval neist veel umbes 15.

Harusoo ei ole nõus väitega, et kohamaks on jõuluturul liiga kõrge. Korraldajad on aluseks võtnud eelmise aasta hinnad, samas tuleb neil ka linnale kolm korda rohkem üüri maksta.

Süüdistust välismaiste kaupade eelistamises ja ehtsa Eesti käsitöö eiramises peab ta vaieldavaks. Kui Läti linadele tikitakse Eestis muster, siis milline on toote päritolumaa. Sama olevat ka kampsunitega, mis kootakse küll masinatel, kuid erinevad detailid tehakse käsitsi.

Üheksa aastat Raekoja platsil jõuluturgu korraldanud ja nüüd oma ettevõtmisega Rotermanni kvartalisse kolinud OÜ Jõululaat projektijuhi Margit Tomsoni sõnul maksab seal müügikoht ainult 22 000 krooni.

Nii madalat tasu saab firma küsida seetõttu, et Rotermanni kvartali omanikud on turu korraldajatele vastu tulnud ning ei küsi esialgu nende käest üüri, sest soovivad kvartalisse elu juurde tuua.

Rotermanni jõuluturule tuleb 40 müügimaja, millest kolmekümne osas pidavat juba suulised kokkulepped olema.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles