Ülemiste ristmikule jalgu jäävad majad maksavad üle 30 miljoni krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peterburi tee tulevane viadukt üle Tartu maantee.
Peterburi tee tulevane viadukt üle Tartu maantee. Foto: K-Projekt.

Tallinn tahab Ülemiste ristmiku ümberehitamise jaoks sundvõõrandada ühe kinnistu ja neli hoonet ning kolme maja hinnaks on kohtutäitur kokku hinnanud 31,8 miljonit krooni.

Linnavõim algatas Filtri tee 9a asuva Kemivesi tootmishoone ja kinnistu, OÜ Orbonale kuuluvate Filtri tee 9 ja 16 ehitiste, OÜ Ehmole kuuluva Tartu maantee 88a laohoone ning osaühingule Solfer Trade kuuluva Tartu maantee 86a maja sundvõõrandamise mai lõpus, sest linna rahapakkumine ning omanike soovid erinesid kahe- kuni kolmekordselt.

Praeguseks on sundvõõrandmise menetluse käigus kohtutäitur määranud Filtri tee 9 ja 16 majade hinnaks ühtekokku 10,9 miljonit krooni ning Tartu maantee 88a laohoone hinnaks ligi 20,9 miljonit krooni.

Linna jaoks on tagasilöögiks Ehmole kuuluva Tartu maantee 88a laohoone ja selle juurde käiva maa maksumus, sest veel eelmise aasta lõpus pakkus linnavalitsus firmale Tartu maantee 88a maaüksuse ja sellel asetseva laohoone eest 11,95 miljonit krooni.

Samas Filtri tee 9 ja 16 majasid hindab kohtutäitur odavamaks kui linn nende eest eelmise aasta lõpul oli valmis firmale välja käima. Toona hindas linn ehitiste ja nende juurde käivate maade väärtuseks 15,15 miljonit krooni.

Linn teatas sel nädalal firmadele ka täituri määratud hinnad ning ootab nüüd ettevõtete vastuseid ja sundvõõrandamise protsessi jätku.

Kemivesile kuuluva Filtri tee 9a kinnistu ja tootmishoone ning osaühingu Solfer Trade maja hindamisakt on kohtutäituri poolt veel koostamisel. Kemivesi on varem linnale teatanud, et kolimise korral tuleb neil tööle panna uus tehas, mille ehitamise ja käivitamise kulud on 62 miljonit krooni.

Linn on firmale varem tehase ja 4500 ruutmeetri suuruse kinnistu eest pakkunud 12,9 miljonit krooni.

Tartu maantee 86a maatüki omanikule, osaühingule Solfer Trade on linn pakkunud 18,1 miljonit krooni, ettevõte aga küsinud 43,9 miljonit.

Ühtekokku tuleb Ülemiste liiklussõlme ehitamiseks linnal kätte saada 16 krunti, kuid just nendelt neljalt firmalt maa kättesaamine tõotab kujuneda kõige kallimaks ja keerulisemaks.

Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimistöödega on kavas alustada 2009. a. lõpus ning see peaks valmima aastal 2012.

Liiklussõlme mahukaim töö on Peterburi tee ühendamine kahe viadukti abil Järvevana teega. Üks viadukt viib Peterburi teelt üle Tartu maantee ning teine viadukt Filtri teeotsa juurest üle raudtee Järvevana teele.

Eestis pole lõpuni viidud veel ühtegi sundvõõrandamist. Viimati algatas Tallinn sundvõõrandamise seoses linna sees kulgeva Tartu maantee laiendamisega.

Pärast sundvõõrandamise algatamist jõudsid linn ja eraomanik kiiresti kokkuleppele.

ARHIIV! Tallinn algatab Ülemiste sundvõõrandatavate maade erakorralise hindamise

Maaomanikud nõuavad linnalt suuremat hüvitist 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles