Lennujaam saab kevadel Meri nime

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates 29. märtsist, mil möödub 80 aastat Lennart Meri sünnist, peaks Tallinna lennujaam hakkama kandma tema nime.
Alates 29. märtsist, mil möödub 80 aastat Lennart Meri sünnist, peaks Tallinna lennujaam hakkama kandma tema nime. Foto: Peeter Langovits / montaaž

Tallinna lennujaam nimetatakse tuleval kevadel ümber Lennart Meri Tallinna lennujaamaks, vastavast otsusest teavitab peaminister Andrus Ansip avalikkust tõenäoliselt reedesel uuendatud lennujaama avapeol.


President Lennart Meri mälestuse jäädvustamisest on Eestis räägitud juba mõnda aega, arutelud selle üle, kas tema järgi võiks nimetada Eesti õhuvärava, on kestnud enam kui kaks aastat.

Kuigi asjaosalised ei taha sellest veel avalikult rääkida, on ametnikud ja Meri omaksed kokkuleppele jõudnud, et kauaräägitud õhuvärava ümbernimetamine saab teoks. Juhtuma peaks see tuleva aasta 29. märtsil, mil möödub 80 aastat Meri sünnist.

Seda tunnistas ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Kalev Vapper, kes ei tahtnud teemat täpsemalt siiski kommenteerida.

Kuulsa nimega lennujaamad


Avalikult hõigatakse uudis välja reedel, mil laienenud ja ümberehitatud Tallinna lennujaam ametlikult avatakse. Uudise teatavaks tegemise au on tõenäoliselt peaminister Andrus Ansipil.

Lennujaama juhi Rein Loigu sõnul midagi sellist tuleb, kuid täpsemalt ei tahtnud temagi teemat kommenteerida, sest lennujaama nime üle saavad otsustada selle omanikud, mitte tegevjuhid.

Maailmas on hulk lennujaamu, mis on nime saanud mõne kuulsuse järgi, presidendi nimega austatud õhuväravaid ei ole aga kaugeltki massiliselt.

Neist tuntuim on kahtlemata John F. Kennedy lennuväli New Yorgis, mida tuntaksegi kõige enam just lühendi JFK järgi.

Ronald Reagani nime kannab Washingtoni üks lennuväli ning Houstoni rahvusvaheline lennujaama ristiti Georg Bush seeniori järgi.

Euroopas asub kõige tuntum riigijuhi nime kandev aerodroom Pariisis, mis on ristitud Charles de Gaulle’i järgi. Poola Gdanski lennuväli on saanud oma nime aga riigi vabadusvõitleja ning hilisema juhi Lech Walesa järgi.

Türgis Istanbulis asub riiki hoogsalt reforminud Kemal Atatürki nimeline lennuväli, India Delhi lennujaam ristiti aga Indira Gandhi nimega. Lisaks leiab lennujaamadele nime andnute seast hulga kultuuri- ja muusikategelasi, kuigi lõviosa lennuvälju on nime saanud ikka oma asukoha järgi.

Meeldejääv pressikonverents


Idee Tallinna õhuvärav Lennart Meri nimega ristida on erinevates ringkondades ringelnud kaua, kuid esimesena pakkus selle ajakirjanduses välja Eesti Ekspressi ajakirjanik Argo Ideon.

Meri oli tänu presidendiametile lennujaamas sage külaline ning eelmise kümnendi lõpus oli ta üks aktiivsemaid tänapäevase lennujaama ja -välja nõudjaid.

Talle omapärasel moel juhtis ta hoone renoveerimisvajadusele tähelepanu näiteks sellega, et andis korra välisreisilt saabudes ajakirjanikele pressikonverentsi lennujaama tualettruumis.

Lennujaamad
Isikunimedega lennujaamu üle maailma


John F. Kennedy    New York
Ronald Reagan    Washington
Charles de Gaulle    Pariis
F. D. Roosevelt    Hollandi Antillid
Konrad Adenauer    Köln
John Lennon    Liverpool
Robin Hood    Doncaster
Pablo Picasso    Malaga
Lech Walesa    Gdansk
Leonardo da Vinci    Rooma
Indira Gandhi    Delhi
Otto Lilienthal    Berliin

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles