Taani Kultuuri Instituut tahaks kolida Neitsitorni

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neitsitorn.
Neitsitorn. Foto: Silja Kaigu

Praegu Vene tänaval asuv Taani Kultuuri Instituudi Eesti esindus hakkaks meelsasti Neitsitorni rentnikuks, sest torn ja selle juures olev Taani kuninga aed on Taani ajaloos olulisel kohal.


Taani Kultuuri Instituudi tegevjuht Silvi Teesalu kinnitas, et instituut võtaks Neitsitorni rendile kas Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi (RKAS) või Tallinna linna käest. Samuti võiks loota taanlaste abi halvas seisukorras oleva torni restaureerimisel.
«Praegu on pall nii-öelda taanlaste väravas. Tegin neile sellise ettepaneku ja praegu vaatab Taani Kultuuri Instituut Taanis ringi, kas on võimalik investeeringutega Neitsitorni korrastamisel osaleda,» ütles Teesalu.

«Kui me tahame tulla Neitsitorni rentnikuks, siis oleks ju ilus, kui ka Taani pool paneks oma osa hoone restaureerimisse, sest see koht on ju Taani legendidega seotud,» lausus Teesalu.

Vana legend räägib, et just praeguse Taani kuninga aia kohal said taanlased oma lipu. Kui eestlased ründasid 1219. aastal oma laevastikuga Tallinnas randunud Taani kuninga Waldemar II laagrit, pöördunud kuningas viimases palves taeva poole. Juhtuski ime ning taevast langes alla valge ristiga punane lipp - Dannebrog. Sellest imest said taanlased jõudu ning lõid vastased tagasi

Oma nime olevat Taani kuninga aed saanud tänulikelt linnakodanikelt 14. sajandil, kui Taani kuningas Erik Menved VII lahendas all-linna ja Toompea vahelise tüli, kinnitades linnamüüri ehitamise joone praegusel kujul nii, et all-linna kaupmehed ja käsitöölised said oma tegevust sellel alal jätkata. All-linnale antud õigus linnuse mäele alatiseks püsima jääda oli vabadus, mille kasutamisel ei tohtinud tallinlasi «keegi kunagi ... takistada või häirida». Äraseletatult oli see õigus ja vabadus kasutada ei rohkemat ega vähemat kui kuninga poolt all-linnale kingitud territooriumi, mida tuntakse Taani kuninga aiana.

Tänavu suvel otsustas Tallinna linn osta Neitsitorni kinnistu õigusjärgse omaniku pärijalt nõudeõiguse Neitsitornile ja selle lähialale ning sõlmida temaga kokkuleppe kohtuvaidluse lõpetamiseks. Pikemas perspektiivis tahab Tallinn Neitsitorni ja veel mitu objekti munitsipaalomandisse taotleda, sest linna seisukoht on, et «linnamüür peaks olema linna oma».
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles