Issandamuutmise peakiriku ikonostaasi restaureerimine jõudis lõpule

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Issandamuutmise Peakiriku ikonostaas.
Issandamuutmise Peakiriku ikonostaas. Foto: Stanislav Stepaško

Kolmapäeval kell 16 toimub Tallinna Issandamuutmise Peakiriku ikonostaasi kümme aastat kestnud konserveerimisprojekti pidulik lõpetamine. Ikonostaasi pühitseb sisse Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Stefanus.


Tänavu 290. sünnipäeva tähistava ikonostaasi konserveerimistööd algasid juba 2000. aastal, selleks ajaks oli ikonostaasi seisund muutunud ulatuslike kahjustuste tõttu kriitiliseks, teatas Tallinna kultuuriväärtuste amet.

Kõige suuremad olid kuivakahjustused, aga ka mardikatest ja varasematest ülevärvimistest põhjustatud kahjustused. Kümne aasta jooksul viidi läbi töömahukas ja keerukas konserveerimine. Projekti viisid ellu Ennistuskoja Kanut ning KAR-Grupi puidu-, metalli-, polükroomia- ja maalikonservaatorid, ühtekokku ligi veerandsada inimest.

Rikkalike ornamentaalsete ja figuraalsete kullatud nikerdustega ikonostaas on säravamaid ja suurejoonelisemaid barokiaja kunstiteoseid Eestis, ühtlasi ka üks vanemaid Eestis säilinud ikonostaase. See valmis 1720. aastal Moskvas Kunsti Teostamise Palati juhi Ivan Zarudnõi korraldusel ja alluvuses. Tipptasemelist meisterkonda, kuhu kuulusid 29 ikoonimaalijat, kaheksa maalikunstnikku, seitse nikerdajat ja kaks puuseppa, juhtis arhitekt ja maalikunstnik Ivan Tšernavski. Tallinna linnale kinkis kujuseina Peeter I.

Eesti Apostliku Õigeusu Kiriku Tallinna Issandamuutmise koguduse algatusel ja Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti korraldamisel ning tellimisel aastatel 2000–2010 läbiviidud konserveerimistöödesse panustas linn üle kahe miljoni krooni. Lisaks üle 3,7 miljoni krooni muinsuskaitsealuse kirikuhoone põhjalikuks restaureerimiseks, et tagada väärikale ikonostaasile ja jumalakoja teistelegi kunstimälestistele stabiilne kaitse- ja säilimiskeskkond.

Tallinna Issandamuutmise Peakirik asub Suur-Kloostri 14.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles