Poska maja katusel ei taha värv kuidagi püsida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poska maja katuselt koorb värv.
Poska maja katuselt koorb värv. Foto: Priit Simson

Tähelepanelik linnakodanik teatas Postimees.ee'le, et Kadriorus asuva Poska maja katus on väga halvas seisus, sest igast küljest koorub sealt värvi ning on näha, et suuremaid koorunud värvilaike on püütud oskamatult kuidagi kinni mätsida.

Postimees.ee arupärimisele vastas Tallinna haldusdirektor Viljar Meister, et Jaan Poska maja katuse värvimise lepingu sõlmis linnakantselei 2008. aasta 7. mail firmaga Tarrest Ehitus. 260 617 krooni maksma läinud tööd tehti õigeaegselt ning võeti vastu sama aasta 10 juunil.

Lepingu järgi andis Tarrest Ehitus töödele garantii kaks aastat. 2009. aasta kevadel selgus aga, et värv on katuseplekilt osaliselt koorunud. Töövõtja kohustus tegema parandustööd ning sai nendega ühele poole 2009. aasta septembris.

2010. aasta kevadel, kui katuse värvimise garantiiaeg hakkas lõppema, selgus ülevaatusel, et parandatud kohtadelt on värv jälle kooruma hakanud. Kokkuleppel Tarrest Ehitusega planeeriti uued parandustööd tänavu suveks. Kuna ilmad läksid aga väga palavaks, loobus ehitaja katuse värvimisest, kuna tööde kvaliteeti ei oleks võimalik tagada.

Tänavu 7. septembril koostas linnakantselei Tarrest Ehitusega garantii ülevaatusakti, millega ehitaja kohustus katuse lõplikult korda tegema 2011. aasta 25. maiks. Leiti, et sügisel niiskete ilmadega ei ole mõtet katust värvima hakata. Linnkantseleile ei too Poska maja katuse korrastamine täiendavaid rahalisi kulutusi.

Kõik oleks nagu tore, kui Postimees.ee käsutuses ei oleks kirja Vladimirilt (perekonnanimi on Postimees.ee'l teada), kes pidi koos ühe kolleegiga tänavu septembris Poska maja katust värvima.

Vladimir kirjutas, et firma Renovo Ehitus juht Igor Miller andis talle ja veel ühele töölisele korralduse värvida Poska maja katust. Mehed said teada, et sama firma oli mõni aeg tagasi sama katust juba värvinud.

Vladimiril ja tema kaaslasel ei olnud mingit katuste värvimise kogemust, kuid siiski ehituses tegutsenud inimestena said nad kohe aru, et koorunud värvi kohti ettevalmistustöid tegemata lihtsalt üle võõbata ei ole mingit mõtet. Millerit see põhjendus ei olevat huvitanud ning töö tuli ikkagi lõpule viia.

Tarrest Ehituse tegevdirektor Mart Tarum ütles Postimees.ee'le, et tema firma sõlmis tõesti lepingu Tallinna linnakantseleiga Poska maja katuse värvimiseks. Renovo Ehitus ei ole tema sõnul selle lepinguga kuidagi seotud. Küll olevat Tarrest Ehitus palganud alltöövõtjana restaureerimisega tegeleva firma Aja Nägu.

Huvitav on see, et Äripäeva andmetel kasutas Aja Nägu ka eelmisel aastal alltöövõtjana Renovo Ehitust Tallinnas Nunne tänaval asuva nukkude muuseumi akende renoveerimisel. Nii Aja Nägu kui Renovo Ehituse aadress on Roheline Aas 2, Krediidiifo andmetel Renovo Ehitust kui firmat praegu enam ei eksisteeri. Aja Nägu tegevjuhti Ürgo Kardi ei õnnetustunud Postimees.ee'l kätte saada, kuna ta pidavat haige olema.

Tarum kinnitas, et tänavu suvel ei saanud tõesti Poska maja katust värvida, sest eriti kuumal suvel tõusis plekk-katuse temperatuur kuni poolesaja kraadini ning värv ei oleks sellisel juhul lihtsalt püsima jäänud. Tema hinnagul võis ka 2008. aasta suvel katusele kantud värv kooruma hakata seetõttu, et töid tehti liiga sooja ilmaga.

Renovo Ehituse omanik Igor Miller töötas veel eelmisel aastal, kui ta palkas töökuulutuste kaudu töötajaid nukkude muuseumi akende renoveerimiseks, justiitsministeeriumis vanglate peakaplanina. Tänavu suvest ta enam selles ametis ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles