Šveitsis asuv ühing tahab Tallinna rajada Albaania kangelase kuju

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Skanderbegi kuju Roomas.
Skanderbegi kuju Roomas. Foto: wikimedia.org

Šveitsis asuv, kuid albaanlase juhitud ühing tahab Tallinna rajada 15. sajandil Albaanias vägitegusid korda saatnud väejuhi Skanderbegi kuju.

Tänavu suvel nii Tallinna abilinnapea Kaia Jäppineni kui ka kaitseminister Jaak Aaviksooga kohtunud ühingu Solidest (rahvusvaheline solidaarsuse assotsiatsioon Ida-Eurooa riikide arendamiseks) president Astrit Leka sõnul võiks Eesti pealinna rajada 15. sajandil edukalt Osmani impeeriumi laienemisplaane tõrjunud Skanderbegi kuju.

Leka põhjendas kirjas linnavalitsusele ja kaitseministrile, et Gjergj Kastrioti Skanderbeg on oma Osmanite impeeriumi vastase võitluse tulemusel pälvinud tunnustuse kui Euroopa kaitsja.

Leka sõnul võib Albaania ja Eesti riigi vahele tõmmata mitmeid paralleele - mõlemad riigid olid koloniseeritud, vallutatud, vabastatud ja vallutatud taas.«Väikeste riikidena on neid koheldud ebaoluliste faktoritena suurriikide poolt ning nad on alati pidanud võitlema oma kultuuri ja identiteedi eest,» lisas ta.

Leka hinnangul on oluline, et Euroopa riigid tunneksid teineteise kultuuri ja ajalugu ning neid kangelasi, kes sissetungijate vastu võitlesid.

«Skanderbeg on üks neist persoonidest, kes armastas oma maad ja võitles selle eest suure Osmani impeeriumi vastu,» tõdes Leka. Mehe sõnul on Skanderbeg albaanlaste rahvuskangelane ja tähtis isik Euroopa ajaloos.

Wikipedia andmetel pidas Skanderbeg maha 25 lahingut, millest 24 lõppesid tema võiduga.

Leka märkis, et Solidest on valmis otsima kontakte, autorit ja raha kuju tegemiseks. Küll aga tuleks kuju alus valmistada eestlastel endil.

Leka sõnul ootab ta linnajuhtidelt kiiret vastust, kas nad on nõus Skanderbegi kuju rajamisega Tallinna. Ühingu andmetel on Skanderbegi kujud lisaks mitmele Albaania linnale olemas ka näiteks Roomas, Genfis, Brüsselis ja Detroidis.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen ütles, et kohtus suvel tõepoolest Lekaga ja kokkulepe jäi selline, et ühing teeb Tallinnale ametliku kirja.

«Oli põgus kohtumine, nad on paigutanud neid kujusid erinevatesse linnadesse ja erinavetesse riikidesse,» lausus ta.« Ütlesin, et mõte on huvitav, kuid et selle üle saaks linnakujunduskomisjonis otsustada, peaksid nad tegema ametliku kirja koos põhjendustega.»

Me kindlasti arutame seda, kuid ega ma väga optimistlik selle kuju rajamise osas pole, lisas abilinnapea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles