Kodurahu foorumi esimesel päeval vaeti kooliprobleeme

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolivägivald.
Koolivägivald. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Täna toimunud Tallinna Kodurahu foorumi esimesel päeval keskenduti koolide turvalisusele, abilinnapea Yana Toom pakkus probleemide ühe võimaliku lahendina välja asutada Tallinna Koolirahu eetikakoda.

Abilinnapea Yana Toom tutvustas põgusalt loodavat Tallinna koolirahu programmi, koolide turvalisusega seotud probleeme ja lahendusi, vahendas Raepress.

Olulisemate probleemidena tõi abilinnapea välja  riskiõpilaste kõrge näitaja (riskilaste gruppi kuulub ligi pool ehk 45 protsenti õpilastest), õpetajate suhtumise riskiõpilastesse (uuringu kohaselt 39 protsenti riskiõpilastest hindab oma kogemusele tuginedes, et mõni õpetaja on teda alandanud või solvanud) ja koolikiusamise.

Probleemide ühe võimaliku lahendusena pakkus abilinnapea välja asutada Tallinna Koolirahu eetikakoda. «Mitmed riigid, sh Soome, Rootsi, Austria, Inglismaa, USA jt. on kooliprobleemide lahendamiseks asutanud eetikakeskused, kus osalevad sõltumatud ja erapooletud spetsialistid,» rääkis Toom.

«Eetikakoja eesmärgiks on parendada kooli sisemist õhkkonda, muuta seda turvalisemaks, süvendada vastastikust usaldust ning vältida konfliktide teket ja nende summutamist. Samuti pakkuda koolidele tuge konfliktolukordade lahendamisel ja kaasata selleks professionaalseid spetsialiste,» sõnas Toom.

Ühtlasi tõi abilinnapea välja koolipersonali täiendkoolituse, kriisikäitumise-koolituse vajaduse ning koolijuhtide kriisijuhtimise alase koolitamise ja nõustamise.

«Samas tuleb aga tunnustada ja tänada kõiki pealinna koolijuhte ja pedagooge, kes on oma tööga ja turvalisusega seni väga hästi hakkama saanud. Selle näiteks on kasvõi sel aastal koolinoorte seas läbiviidud uuring, mille kohaselt tajuvad pealinna õpilased koolikiusamist mõnevõrra vähem kui mujal Eestis,» ütles Toom.

XII Tallinna Kodurahu foorum jätkub homme, kui räägitakse vene koolist reformide sõlmpunktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles