Lapsinvaliidilt varastati talle eluliselt oluline käru

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkel oma kärus
Mihkel oma kärus Foto: Ellinor Rosimägi

Kolmapäeva õhtul kella 18 ja 18.30 vahel läks Tallinnas Ehitajate teel Mustamäe polikliinikust kaduma sügava puudega Mihkli käru (Itaalia toode, ORMESA), mis on talle eluliselt vajalik. Poisi ema palub kaaskodanike abi käru leidmisel.

Lapse ema Ellinor Rosimägi usub, et käru varastati. Rosimägi käis lapsega hambaarsti juures ning kuna seal on trepid ja käru niivõrd suur, et igasse lifti ei mahu, otsustas ta jätta käru fuajeesse garderoobi kõrvale kärude hoiukohta.

Naise sõnul oli fuajees vähe rahvast, seal viibis turvamees ja kaks garderoobitädi ning kõik tundus turvaline.

«Tegelikult ei tulnud tõesti selle peale, et kellelgi tõuseb käsi võtma invaliidi abivahendit. Teisest küljest ei ole tavakodanikul sellega midagi teha, Eestis on käputäis neid lapsi, kellele just seda käru oleks vaja,» jutustas naine.

Käru on suur, kaalub 20 kilo. «Sõiduautoga ei ole seda võimalik ära viia, selleks on vaja tõstukiga bussi või väiksemat kaubikut. Lumes on sellega praegu väga raske liikuda,» kirjeldas naine.

Käru hind on 44 000 krooni ning pere ootas sõiduvahendit kaks aastat, kuna nii kaua oodati riigi toetust, et käru välja osta. Kätte sai pere selle tänavu jaanuaris.

Mihklil on diagnoositud PCI ja spastiline tetraparees – see tähendab, et laps ei räägi, ei istu, ei käi. Kogu tema elu möödub selles kärus. Selliste laste ainus n.ö ravi ongi asendiravi ehk talle peab olema tagatud abivahenditega õiged asendid, et laps saaks näiteks normaalselt hingata (spastilise tetrapareesi puhul lihased tõmbavad keha kõveraks). Vale asendi korral on raskendatud kopsude ja südame tegevus.

«Nii et see käru on Mihkli elukeskkond, meie elukorraldus on praegu täitsa pea peale pööratud. Õnneks oli meil alles vana käru, mis küll ei vasta lapse erivajadustele. See on praegu lühiajaline lahendus,» selgitas ema.

Käru kotis olid veel lapse erijalanõud (täishind u 2000 krooni), mis on vajalikud näiteks koolis seisulaual seismiseks igapäevaselt ja käe ortoos (täishind u 4000 krooni), mis on lapsele ka igapäevaselt vajalik, et vältida lihaste kontraktuuride teket.

Ema palub, kes on käru või selle vargust näinud või teab juhtumi kohta midagi, talle teada anda telefoninumbril 53422708.

«Olen valmis ka leidjale hüvitise maksmiseks, sest käru on Mihklile eluliselt vajalik,» lõpetas ta.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles