Kalamaja pargi naabrusse kavandatakse uuselamuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad Noblessneri tehase hooned renoveeritakse.
Vanad Noblessneri tehase hooned renoveeritakse. Foto: Uwe Gnadenteich

Tallinna linnavalitsus otsustab homsel istungil Põhja-Tallinna linnaosas Kalamaja pargi naabruses asuva Tööstuse tänav 48 kinnistu ja lähiala detailplaneeringu vastuvõtmise.

Detailplaneering näeb ette 24,54 hektari suurusel planeeringualal asuvate tootmismaa sihtotstarbega kinnistute, elamumaa sihtotstarbega kinnistu ning raudteetammi alla jääva reformimata riigimaa ümberkruntimise 45 krundiks, kuhu on kavandatud kaks 7-korruselist ja kaks 6-korruselist ärihoonet, viisteist 6-korruselist äri- ja eluhoonet, üks 5-korruseline äri- ja eluhoone ning üks kahekorruseline lasteaia- või büroohoone. Lisaks on kavas rekonstrueerida tootmissadam jahtide ja väikelaevade sadamaks ning rajada rannapromenaad. Detailplaneering näeb ette ka planeeringualale jäävate arhitektuurimälestiste renoveerimise ning kolme ajaloolise hoone rekonstrueerimise.

Planeeritav maa-ala asub Põhja-Tallinnas Tööstuse tänava ning Tallinna lahe vahelisel alal. Lõunast külgneb see ajaloolise Kalamaja kalmistupargiga ja Tööstuse tänavaga, idast Lennusadamaga ning läänest Miinisadamaga. Planeeritav ala on hetkel suletud ning piirdeaiaga ümbritsetud kinnine Peetri sadama territoorium, kus paiknevad lao- ja tootmishooned koos sadamahoonete ja -rajatistega.

Planeeritavale alale jääb ajaloolise tähtsuse ja väärtusega Tsaari-Venemaa ajal rajatud Noblessneri laevaehitustehas. Ala asub tervikuna mälestise kaitsevööndis ja hõlmab 13 arhitektuurimälestiseks tunnistatud hoonet või rajatist.

Planeeringuala kontaktvööndis on selgelt eristatavad erinevatel ajajärkudel rajatud hooned, mis moodustavad kontaktalal omaette piirkonnad.

Tallinna lahe ääres asuvale planeeringualale on võimalik luua meeldiv mereäärne mitmeotstarbeline linnakeskkond - jahisadam, kruiisilaevade kai, elu- ja ärihooned, lasteaiad, park, rannapromenaad ning muud vaba aja veetmise ja teenindusasutused.

Planeeringulahenduse elluviimisel luuakse piirkonna elanikele uusi töökohti ja kujundatakse kaasaegne elukeskkond koos haljasalade ja mänguväljakutega. Planeeringuala ulatuses on kavandatud rajada lõik perspektiivsest Tallinna rannajoonele kavandatud promenaadist. Eesmärk on avada Tallinna mereäärne ala elanikele.

Detailplaneeringu koostamise aluseks on 2007. aasta kevadel toimunud Tööstuse tänav 48 kinnistu mahulise planeerimise ideekonkursi tulemusel välja valitud töö, mille autor on Taani arhitektuuribüroo Hvidt ja Mlgaard Arhitektfirma. Detailplaneeringu edasisel koostamisel on kaasa aidanud arhitektuuribüroo ARS Projekt OÜ.

Tööstuse tänav 48 kinnistu ja lähiala detailplaneeringu koostamist taotles aktsiaselts BLRT Invest 8. augustil 2007 registreeritud avaldusega. Planeeringu koostas K-Projekt AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles