Kohtutäitur määras suurristmikule jalgu jääva tehase hinnaks 54 miljonit

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Ülemiste liiklussõlm kunagi valmis saab, hakkab see Peterburi tee poolt vaadatuna nii välja nägema..
Kui Ülemiste liiklussõlm kunagi valmis saab, hakkab see Peterburi tee poolt vaadatuna nii välja nägema.. Foto: K-Projekt.

Tallinna poolt alustatud sundvõõrandamise käigus määras kohtutäitur Ülemiste ristmiku väljaehitamisele jalgu jääva Kemivesi tehase maksumuseks 54,85 miljonit krooni.

Järvevana teele paistev ning aadressil Filtri tee 9a asuv neljakorruseline veepuhastuskemikaalide tootmise ja müügiga tegeleva Kemivesi tehas jääb jalgu Peterburi teed ja Järvevana teed ühendama hakkavale viaduktile.

Linn on varem ettevõttele pakkunud 12,9 miljonit krooni, kuid firma on selle tagasi lükanud. Tehase ja selle juurde kuuluva 4500-ruutmeetrise krundi kättesaamiseks algatas linn sundvõõrandamise.

Kemivesi hinnangul tuleks neil kolimise korral tööle panna uus tehas, mille ehitamise ja käivitamise kulud on 62 miljonit krooni. «Tallinna linn on käesoleval ajal hinnanud üksnes sundvõõrandatava kinnisasja väidetavat turuväärtust, kuid ei ole hinnanud seda, millised tagajärjed sundvõõrandamisega omaniku jaoks kaasnevad ja millised on nende tagajärgedga kaasnev majanduslik kahju,» on firmat esindav advokaat teatanud varem kirjas linnajuhtidele.

Kohtutäitur sai sundvõõrandamise hinna seeläbi, et hindas Filtri tee 9a kinnistu väärtuseks 12,05 miljonit krooni ning sundvõõrandamisega kaasneva majandusliku kahju väärtuseks 42,8 miljonit krooni.

Linnapea Edgar Savisaar saatis eelmisel nädalal firmale ka kirja, kus palus ettevõttelt seisukohta kohtutäituri hindamisaktile.

Samuti saatis linnapea eelmisel nädalal kohtutäituri tehtud sundvõõrandamise akti ka osaühingule Solfer Trade, kellelt linn tahab kätte saada Tartu maantee 86a asuva ehitise, mis jääb samuti jalgu Ülemiste ristmiku ümberehitusele.

Linn on varem osaühingule pakkunud 18,1 miljonit krooni, kuid ettevõte on soovinud 43,9 miljonit krooni. Kohtutäituri hinnangul on sundvõõrandamisele mineva vara väärtuseks 19,9 miljonit krooni.

Lisaks neile kahele juhtumile on linn Ülemiste ristmiku ehitamise tõttu alustanud veel kolme maatüki või ehitiste sundvõõrandamist.

Kohtutäitur on Filtri tee 9 ja 16 majade hinnaks määranud ühtekokku 10,9 miljonit krooni ning Tartu maantee 88a laohoone hinnaks ligi 20,9 miljonit krooni.

Ülemiste liiklussõlme rekonstrueerimistöödega on kavas alustada 2009. aasta lõpus ning see peaks valmima aastal 2012.

Liiklussõlme mahukaim töö on Peterburi tee ühendamine kahe viadukti abil Järvevana teega. Üks viadukt viib Peterburi teelt üle Tartu maantee ning teine viadukt Filtri teeotsa juurest üle raudtee Järvevana teele.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles