Kerese monument jääb praegusesse asukohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paul Kerese monument.
Paul Kerese monument. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus kavatseb sõlmida kinnistu õigusjärgse omanikuga kokkuleppe, mis tagab võimaluse jätta Paul Kerese monument praegusse asukohta Tõnismäel.

Tallinna linnavalitsus otsustab homsel istungil vastava kompromissi heakskiitmise, et lõpetada sellega aastaid kestnud Tallinna linna ja ASi Redmont Invest vaheline kohtuvaidlus.

«Kohtuvälise kokkuleppe sõlmimine lõpetaks aastaid kestnud vaidlemise selle üle, kas see kinnistu tagastada ja monument teisaldada või kinnistu tagastamata ja monument teisaldamata jätta,» ütles abilinnapea Eha Võrk.

Võrgu sõnul näeb kokkulepe ette küll Tõnismägi 11a/Pärnu maantee 44 maa tagastamise, kuid samas kohustub omanik sellel Paul Kerese monumendi säilitama ning sellele ligipääsu tagama.
Kompromissi kohaselt jääb Paul Kerese monument samale asukohale, mille tagatiseks on sõlmitav isiklik kasutusõigus Tallinna linna kasuks. Isiklik kasutusõigus seatakse tähtajatult ja tasuta.

Kompromissis on käsitletud ka olukorda kui Redmont Invest soovib Tõnismägi 11a/Pärnu maantee 44 krundi osas algatada detailplaneeringut uue hoone rajamiseks. Nii  on ette nähtud, et tagatakse krundil Paul Kerese monumendi avalik ja väärikas eksponeerimine ning kavandatav hoone ja monument peavad arhitektuurselt linnaruumi sobima.

Tallinna linnavalitsus otsustas 2008. aasta veebruaris, et Paul Kerese monument peab säilima tema praeguses asukohas ning maa tuleb jätta seetõttu tagastamata, lükates sellega ümber kaks aastat varem tehtud vastupidise otsuse, mis nägi ete maa tagastamise ja monumendi teisaldamise.

Varasem kokkulepe nägi ette monumendi teisaldamise Nõmme linnaosas asuvasse Oravamäe parki. Ent Harju maavanem taolise lahendusega ei nõustunud ning tegi ettepaneku jätta monumendi praegusele asukohale jätmise eesmärgil maa tagastamata. Sellest johtuvalt otsustas linnavalitsus varasema otsuse ümber vaadata.

Tallinna linnale kuuluv ja Tallinna kesklinna valitsuse bilansis olev Paul Kerese monument on tunnistatud kultuurimälestiseks. Monumendi juurde kuuluvad trepid, platvormid, kõnniteed ja paekivist müürid kuuluvad Tallinna linnale ning on Tallinna kommunaalameti bilansis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles