Nikolai von Glehn saab Nõmme juubeliks ausamba

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai von Glehni kuju.
Nikolai von Glehni kuju. Foto: Nõmme linnaosavalitsus

Nõmme on ainus Tallinna linnaosa, mis on olnud kunagi iseseisev linn. Käesoleva aasta 12. novembril tähistab Nõmme linnaosa 85 aasta möödumist Nõmmele linnaõiguste andmisest. Selleks tähtpäevaks püstitatakse Nõmme rajajale Nikolai von Glehnile mälestussammas, mille autoriteks on skulptor Aivar Simson, keda tuntakse pigem Seaküla Simsonina,  ja arhitekt Kalev Lepik.

Täna allkirjastati arhitektiga leping vajaliku ehitusprojekti tegemiseks. Kogu kuju maksumuseks on kavandatud 127 823,3 eurot (2 miljonit krooni).

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra hinnangul on Nikolai von Glehn ajalooliselt tähtis isik nii Nõmmele kui ka Tallinnale tervikuna ning mälestusmärk on ilus tähis tema elutööle.

«Glehni ausammas on kavandatud Mustamäe veerule jalakäijate silla ja Nõmme turu vahelisele haljasalale. Ajalooline Nõmme linna süda - kultuurikeskus, Nõmme turg ja ausamba juurde kujundatav Nõmme lipuväljak moodustaksid omaette terviku, kus tähtpäevadel saaks läbi viia tseremooniaid,» rääkis linnaosavanem.

Nikolai von Glehnile ausamba rajamiseks korraldasid Nõmme Heakorra Selts, Nõmme linnaosa valitsus ja Nõmme muuseum 2009. aasta alguses ideekavandi võistluse, mille võitis Aivar Simsoni ja Kalev Lepiku võistlustöö märgusõnaga «Sada».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles