Algatatakse Tallinna uue raehoone ja rannapromenaadi detailplaneering

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnahall.
Tallinna linnahall. Foto: Liis Treimann.

Tallinna linnavalitsus algatab homsel istungil detailplaneeringu, millega luuakse võimalus rajada linnahalli naabrusse pealinna haldushoone, äri- ja ühiskondliku otstarbega hooned ning rannapromenaad.

Linnavalitsuse korraldusega algatatakse Kultuurikatla, linnahalli ja mere vahelise ala detailplaneeringu koostamine.

Detailplaneeringu eesmärk on määrata 10,7 hektari suurusele maa-alale  ehitusõigus linna administratiivhoone, sadamahoone, ärihoone, ühiskondliku hoone, turuhoone ja Kultuurikatla laienduse ning turu- ja restoranihoone rajamiseks, aga ka olemasolevate hoonete rekonstrueerimiseks ja laiendamiseks.

Planeeritav maa-ala külgneb põhjast Tallinna lahega, idast linnahalliga, läänest Kalasadama tänavaga ning lõunast Põhja puiestee ja Tallinna vanalinnaga. Algatatava detailplaneeringu eskiislahendus on kooskõlas Tallinna üldplaneeringuga.

Uue raehoone näol on tegemist rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võidutööga ning detailplaneeringu eskiisi koostamise käigus on analüüsitud vaateid vanalinnale ja Tallinna siluetile.

Detailplaneeringuga taotletakse ka looduskaitseseadusest tuleneva kalda ehituskeeluvööndi vähendamist, et tagada Tallinna kui merelinna merele avamine – mere äärde on plaanis rajada kalaturg, restoran, rannapromenaad ning jahtklubi teenindav maa-alune parkla ja kohvik.
«Eesmärk on luua mere äärde äri- ja sadamafunktsioonidega põimitud Euroopa merelinnadele iseloomulik linnaruum,» ütles abilinnapea Taavi Aas.

Linnavalitsuse uue hoone lahenduse leidmiseks korraldati rahvusvaheline arhitektuurikonkurss, mille võitjaks osutus Taani arhitektuuribüroo Bjarke Ingels Group töö «Avalik küla».

Tallinna merele avamise kontseptsioon näeb ette võimaluse Kalasadama vahetusse lähedusse rannapromenaadiga ühendatud kalaturu ning jahtide ja mootorpaatide teenindamiseks mõeldud jahisadama rajamise. Uute hoonete planeerimisel on lähtutud platside ja tänavate struktuurist, mis on ruumiliselt lihtsasti jälgitavad ja samas moodustavad mere ääres tuulevaikseid alasid. Hooned tekitavad mere äärde õhtupäikesele avatud tuulevaikse platsi, millele juurdepääs on mugav nii jalakäijale kui autoga liiklejale.

Kultuurikatla, linnahalli ja mere vahelise ala detailplaneeringu koostamist taotles Tallinna kultuuriväärtuste amet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles