Tallinn loob linna ombudsmani ametikoha

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu istung.
Tallinna linnavolikogu istung. Foto: Peeter Langovits

Linnavolikogus läbis täna esimese lugemise määruse eelnõu, mis näeb ette linna ombudsmani ametikoha loomise.


Eelnõu kohaselt on linna ombudsman oma tegevuses sõltumatu ametiisik, kelle põhiülesandeks on kontrollida põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtete ning hea halduse tava järgimist linna asutustes.

Ombudsmani poole võib pöörduda iga inimene ning lasta tal kontrollida, kas linnavalitsus, linna asutused, neile alluvad asutused või nende ametiisikud järgivad oma tegevuses põhiõiguste ja -vabaduste tagamise põhimõtet ning hea halduse tava.

Kui mõni ametnik vi asutus on nende vastu eksinud, siis võib ombudsman anda linna asutustele soovitusi ja muul viisil väljendada oma arvamust, samuti teha ettepanekuid põhiõiguste ja –vabaduste tagamiseks. «Ombudsmanil ei ole võimu käskida tema soovitusi täita, kuid ta võib probleemide lahendamiseks pöörduda linnavalitsuse või linnavolikogu poole,» seisab eelnõu seletuskirjas.

Opositsioonist toetasid eelnõu sotsiaaldemokraadid, kelle esindaja Katrin Saksa sõnul on
selline institutsioon olemas pea kõikides Euroopa Liidu riikides.

Teised opositsioonierakonnad uue institutsiooni loomist ei pooldanud, sest väidetavalt sõltumatu ametimehe paneb eelnõu kohaselt ametisse linnavolikogu, see aga seadvat ombudsmani sõltumatuse tugeva kahtluse alla.

Reformierakondlasest linnavolinik Ants Leemets leidis, et volikogule pannakse ette kandidaat, kes on nii või teisiti politiseeritud ja erapoolik ja nii luuakse juurde üks institutsioon, mis ei ole objektiivne.

«Ei ole alust arvata, et ombudsmaniks saab tubli, juriidiliselt kogenud ja selleks tööks sobiv inimene. See, et linnavalitsus seda kangesti teha tabab, teeb mind ettevaatlikuks,» ütles Leemets.

Volikogu otsustas saata eelnõu teisele lugemisele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles