Vene lasteaedade õpetajad ei oska eesti keelt

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keeleinspektsioon kontrollis kümnes Tallinna venekeelses lasteaias õpetajate eesti keele oskust, 59 kontrollitust vastas nõuetele vaid 6 inimest.

Tegu oli mitmenda korduskontrolliga, seetõttu määras keeleinspektsioon ettekirjutuse täitmata jätmise pärast 19 hoiatus- ja 4 rahatrahvi.

«Asi on puudulik või isegi alla selle,» kommenteeris inspektsiooni järelevalvejuht-peainspektor Leho Klaser. «Elatakse lihtsalt ühest trahvist teiseni.»

Klaser ütles, et õpetajatel pole sisemist motivatsiooni eesti keelt õppida. «Ainult meie pideva surve tõttu käiakse keelekursustel kohal, aga õppimine tähendab ju ka iseseisvat tööd, ainult kohalkäimisega keeleoskus ei tule,» tõdes mees.

Nüüd anti kehva keeleoskusega õpetajatele taas umbes aasta eesti keele õppimiseks. Midagi enamat ei saa keeleinspektsioon paraku teha. «Võime teha tööandjale ettepaneku kaaluda töötaja sobivust. Aga teate ise praegust olukorda - keegi ei hakka ju neid lahti laskma, lapsi on vaja õpetada,» sõnas Klaser.

«Mina ei näe väljapääsu. Aastast aastasse me näeme ühte ja sedasama,» oli keeleinspektsiooni peainspektor kurb.

Klaseri sõnul on samasugune olukord ka venekeelsetes koolides. «Mõnikord gümnaasiumides oskavad õpilased eesti keelt isegi paremini kui õpetajad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles