Tallinna Ülikooli rektoriks valiti Tiit Land

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiit Land.
Tiit Land. Foto: Priit Simson

Täna valis valimiskogu järgmiseks Tallinna Ülikooli rektoriks Tiit Landi, tema ametiaeg algab 15. mail ja kestab viis aastat.

«Rektorit kogunes täna kell 16 valima valimiskogu, mille 107 liikmest oli kohal 97,» ütles Tallinna Ülikooli pressiesindaja Maiki Voore Postimees.ee'le.

Tiit Land sai esimeses voorus kõige enam hääli - 46. Esimeses voorus olnuks võiduks vajalik 54 poolthääle saamine. Teise vooru pääsesid edasi Tiit Land ja Peeter Kreitzberg, kes said esimeses voorus enim hääli. Kolmandaks jäänud Anu Toots edasi ei pääsenud. Kreitzbergi ja Tootsi häältesaaki esimeses voorus otsustas valimiskogu mitte avalikustada.

Valimiste teises voorus hääletas Tiit Landi poolt 52 valimiskogu liiget ja Peeter Kreitzbergi poolt 45 valimiskogu liiget.

«Soovin panustada õppe- ja teadustöö kvaliteedile ning rahvusvahelistumisele. Samuti on väga oluline doktoriõppe edendamine, sest pärast ekspansiivset arengut vajab ülikool akadeemilist järelkasvu. Selleks on oluline suurendada teadus- ja arendustegevuse kvaliteeti ja mahtusid. Kindlasti soovin arendada enam koostööd Eesti ülikoolidega ning koostööd Tallinna linnaga. Tallinna Ülikoolil on alanud olulised ehitusprojektid, mille edukale lõpuviimisele soovin panustada,» ütles Land 25. jaanuari Postimehes vastuseks küsimusele tema plaanidest rektoriks valimise korral.

«Näen rektoraadi koosseisus erinevate valdkondade esindajaid ning kindlasti jätkab vähemalt üks ametisolev prorektor. Ülikooli juhtkond tuleb kindlasti maja seest, leian, et meil on piisavalt võimekaid inimesi, kes suudavad ülikooli edukalt juhtida,» ütles Land toona vastuseks küsimusele, mida kavatseb rektoriks saades muuta ülikooli juhtimises.

Tallinna Ülikooli rektori valimiskokku kuulusid kõik ülikooli senati liikmed, ametikohale valitud professorid ja juhtivteadurid, kuratooriumi liikmed ning üliõpilaskonna volikogu poolt valitud üliõpilaste esindajad. Valimised viidi läbi salajase hääletamise teel, iga valimiskogu liige hääletas isiklikult ning sai eelistada vaid üht kandidaati.

Tiit Land on Tallinna Ülikooli keemiaprofessor ning Matemaatika ja Loodusteaduste Instituudi direktor. Ta on kaitsnud doktorikraadi Stockholmi Ülikoolis neurokeemia ja neurotoksikoloogia alal, töötanud järeldoktorina Ameerika Ühendriikides ning seejärel töötanud Stockholmi Ülikoolis teaduri ja õppejõuna. Tal on pikaajaline administratiivse töö kogemus, muuhulgas on ta töötanud Stockholmi Ülikoolis õppeprodekaanina.

Tema teadustöö põhisuunad on seotud molekulaarsete mehhanismide uurimisega raua ainevahetuses ja põletikulistes protsessides ning nende rolliga neurodegeneratsioonis, sh Alzheimeri tõves. Ta on avaldanud arvukalt teadusartikleid rahvusvahelistes eelretsenseeritavates ajakirjades, edukalt juhendanud doktorante ning osaleb aktiivselt teaduse administratiivses ja populariseerivas tegevuses – ta on riikliku üliõpilaste teaduslike tööde hindamise komisjoni liige ning teaduse populariseerimise programmi TeaMe nõuandja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles