Reformierakond: Tallinna linnaeelarve prioriteedid on paigast ära

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu hoone.
Tallinna linnavolikogu hoone. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsioon soovib linnaeelarvest suunata täiendavaid vahendeid lasteaedadele ning linnatänavate remondiks.


Reformierakonna fraktsiooni esimehe Remo Holsmeri sõnul on Tallinna linnaeelarve põhimõtteliseks probleemiks see, et linnavõim soovib üle võtta riigi ülesandeid.

«Kui linn teeb oma telekanalit, loob oma politseid ning võitleb suure meediakampaania saatel näiliselt tööpuudusega, siis oma põhiülesannete täitmiseks raha ei jätkugi. Selle tulemuseks on lasteaedade alarahastamine ning lagunevad linnatänavad,» ütles Holsmer.

«Tegime eelarvesse ettepaneku, mille kohaselt suureneks lasteaedade ülepidamiseks ja remondiks minevad summad 4,1 miljonit euro võrra. Niisamuti soovime suurendada teede jooksva remondi summat 1.5 miljoni euro võrra. Nende kulutuste katteallikaks on Tallinna TV sulgemine (1,9 miljonit eurot), avalike suhete eelarve vähendamine (1,2 miljonit eurot) ja mupo eelarve vähendamine 2,5 miljoni euro võrra,» selgitas Reformierakonna fraktsiooni esimees.

Holsmeri sõnul saadi ju Pärnus munitsipaalpolitsei likvideerimisega ilma probleemideta hakkama ning Tallinnas võiks tema hinnangul sedasama teha. «Mupo põhifunktsiooniks on ju piletikontroll, millega võiksid tegeleda näiteks transpordiameti töötajad. Samuti valesti parkijate ohjeldamisega. Nende asjadega tegelemiseks ei ole vaja eraldi ametit, kus on palgal 160 inimest,» ütles Holsmer Postimees.ee’le.

«Meie tegime ettepaneku, et enam kui kolme miljoni suurusest mupo eelarvest jääks järgi umbes veerand ja selle raha abil saaks nende praeguste funktsioonide täitmise teistele linnaametitele üle anda. Lisaks on selle ametkonna maine lootusetult halb. Mupo on muutunud sõimusõnaks, aga linn peaks ju ka enda maine peale mõtlema,» lisas ta.
 

Reformierakonna fraktsiooni liikme Õnne Pillaku sõnul peaks linnavalitsus tunnistama lasteaedade halba olukorda ning sinna raha juurde suunama. «Linna prioriteedid on valed ja küsimus on valikutes, mida linn rahastab – telekanali rahastamiseks raha on, lasteaedade jaoks aga mitte,» lisas Pillak.

«Sel nädalal tuleb linnavolikogus arutlusele ka meie fraktsiooni poolt algatatud visioon «Tallinna hea lasteaed 2030», millistele põhimõtetele võiks pealinna lasteaiad tulevikus rajaneda. Ootan linnavalitsuse põhimõtteliselt nõusolekut sellele eelnõule kinnitamaks, et lasteaiad on olulised Tallinna linna jaoks,» lausus Pillak.

Linnavolikogule esitatud eelarve eelnõus on lasteaedade remondiks ette nähtud 127 000 eurot, Tallinna TV rahastamiseks 1,9 miljonit eurot, mupo ülalpidamiseks 3,1 miljonit eurot ning avalike suhete jaoks 1,5 miljonit eurot. Linnaeelarve kogumaht on 463 miljonit eurot. Tallinna selle aasta eelarve on esimesel lugemisel tänasel linnavolikogu erakorralisel istungil.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles