Mustamäel on terve tänav kanalisatsioonita

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tildri tänava majaomanik Maido Veebel (vasakul) näitab linnavolinik Mart Aarele kaevu, millega Mustamäe ja Kristiine piiril asuva elamu veevarustus piirdubki.
Tildri tänava majaomanik Maido Veebel (vasakul) näitab linnavolinik Mart Aarele kaevu, millega Mustamäe ja Kristiine piiril asuva elamu veevarustus piirdubki. Foto: Liis Treimann

Uskumatu, aga tõsi – Mustamäe ja Kristiine piiril asuval Tildri tänaval peavad enamuse majade elanikud 21. sajandil läbi ajama ilma puhta vee ja kanalisatsioonita.


Need on olemas vaid paaris kolmekorruselises kortermajas. Valdavalt 1960. aastatel ehitatud eramute omanikud aga ootavad liitumisvõimalust tänaseni.

Tildri 33 maja omanik Maido Veebel rääkis, et pesu- ja tarbevee saab tema pere krundil olevast kaevust, joogivesi aga tuuakse Tartumaalt maakodust. «Tartumaal Luunja vallas Veibri külas oleme paremini varustatud, kui Tildri tänaval Tallinnas. Seal on meil nii vesi, kanalisatsioon kui gaas,» muigas Veebel.

«Igal nädalavahetusel käime seal ja toome kaasa umbes 30 liitrit joogivett, mis nädalaga ära kulub. Kui mõnel nädalal jääb seal käimata, siis ostame poest viieliitriste pudelitega joogivett,» selgitas ta. Kanalisatsiooniprobleem on lahendatud teisel pool maja asuva kogumiskaevuga.

Linnavolinik Mart Aare esitas Tildri tänava kohta arupärimise kommunaalvaldkonda kureerivale abilinnapeale Deniss Boroditšile. Selles meenutab ta muuhulgas ka linnapea Edgar Savisaare sõnu Tallinna maamaksu kohta. «Tallinlased on lojaalsed ja seaduskuulekad kodanikud. Meile paljud inimesed helistasid ja ütlesid, et nüüd me teame, milleks see maamaks hea on ja loomulikult tuleb seda maksta,» tsiteeris Aare linnapea sõnu ühest 2008. aastal antud intervjuust.

«Ma tahaksin ikkagi näha, et linnavõim peab oma lubadustest kinni, sest kogu linn pidi saama kanaliseeritud. Möödunud aastal vastu võetud lisaeelarves oli maamaksust üle laekunud raha. See läks sotsiaalvajaduste katteks. Ka tänasel volikogu istungil selgus, et linna rahakotis on raha küll,» ütles Aare eile Postimehele.

Tallinna Vee pressiesindaja Priit Koff selgitas, et ettevõtte võrkude laiendamise kavas on täpselt kirjas, millisele kinnistule mida rajatakse ning veefirma rajab oma torustikke rangelt selle kava alusel. «Tallinna suuruse linna puhul on loomulik, et mõni kinnistu või isegi väiksem piirkond on sellest kavast välja jäänud. Me ei saa päris omapäi niisugustes kohtades torustikke välja ehitama hakata,» rääkis Koff ning lisas, et see on koht, kus Tallinna linn ja Tallinna Vesi peavad omavahel kokkuleppe saavutama.

Boroditš kinnitas eilsel volikogu istungil, et Tildri tänava osas käivad praegu läbirääkimised selle lülitamiseks Tallinna Vee võrkude väljaehitamise kavasse.

Praegu on Tildri tänaval ilma kanalisatsioonita vähemalt seitse maja. Puhas vesi on neist vaid kahes ning seda vaid seetõttu, et majaomanikud lasksid oma raha eest rajada veetorustiku ning andsid selle siis Tallinna Vee bilanssi. Peale selle nõuti neilt veel veevärgiga liitumise tasu kolm krooni kinnistu iga ruutmeetri eest.

Veebeli sõnul pakuti seda võimalust kunagi ka talle. «Öeldi, et kõigepealt ehita välja torustik hinnaga tuhat krooni meeter ja siis maksa liitumistasu, et siis saaksid hakata iga kuu arveid maksma,» meenutas ta enam kui kümne aasta tagust väheahvatlevat pakkumist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles