Lasnamäel langeb prügiveo hind märgatavalt

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmevedu Lasnamäel Koorti tänaval.
Jäätmevedu Lasnamäel Koorti tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

Linnavalitsus andis oma tänase otsusega jäätmevedajatele ainuõiguse Lasnamäe jäätmeveo piirkondades tegutsemiseks, mille tagajärjel peaks prügivedu lasnamäelaste jaoks oluliselt odavamaks muutuma.


Eestis kehtiva jäätmeseaduse kohaselt peavad kohalikud omavalitsused rakendama korraldatud jäätmevedu enda territooriumil. Selle kohaselt on Tallinn jaotatud 13 jäätmeveo piirkonnaks.

«Piirkonna suurus on seadusega paika pandud – mitte rohkem kui 30 000 elanikku. Nii jaguneb Lasnamäe kolmeks piirkonnaks,» selgitas abilinnapea Deniss Boroditš. Tema sõnul pole Lasnamäel varem suudetud korraldatud jäätmevedu rakendada, sest jäätmefirmad on pidevate, aastate pikkusteks venivate kohtuvaidlustega suutnud selle käivitamist takistada. Seetõttu on Lasnamäel prügiveo hind tunduvalt kallim, kui teistes piirkondades, kus tegutseb korraldatud jäätmeveo süsteemi kohaselt vaid üks jäätmefirma.

«Nüüd tuleb sellele lõpp, sest täna me andsime ainuõigused Lasnamäe kõigis kolmes piirkonnas tegutsemiseks. See tähendab esiteks seda, et Lasnamäel hakkab kehtima korraldatud jäätmeveo süsteem. Ja teiseks, seal langevad oluliselt jäätmeveo hinnad, langus on keskmiselt üle 60 protsendi,» lubas abilinnapea.

Ta tõi näiteks kõige levinuma, 800-liitrise jäätmekonteineri, mille tühjendamine vabaturul maksab 171 krooni. «Korraldatud jäätmeveo puhul hakkab selle konteineri tühjenduse hind olema 58-60 krooni. Nii et see teenus läheb üle kahe korra odavamaks,» lausus Boroditš.

Pae-Ülemiste piirkonnas sõlmitakse leping RagnSellsiga, Laagna-Tondiraba piirkonnas Adelan Pürgivedudega, Priisle-Mustakivi piirkonnas tegi parima pakkumise jällegi RagnSells. Lepingud sõlmitakse kolmeks aastaks. Ajaliselt peaks korraldatud jäätmevedu Lasnamäel rakenduma umbes paari kuu jooksul ehk niipea kui jäätmevedajatega sõlmitavad lepingud jõustuvad.

Boroditši sõnul pole korraldatud jäätmevedu veel rakendatud ka mõnes Mustamäe piirkonnas. Sealgi on vastavad konkursid läbi viidud ja jäätmevedajatele ainuõiguse andmise küsimus jõuab linnavalitsuse ette ilmselt aprillis. «Võin öelda, et ka seal langevad prügiveo hinnad oluliselt,» kinnitas Boroditš.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles