Linnahalli ühisfirma moodustamine venib

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnahall.
Tallinna linnahall. Foto: Peeter Langovits

Tallinna abilinnapea Taavi Aasa sõnul käivad praegu läbirääkimised USA äriühinguga Tallinn Entertainment LLC, et moodustada linnahalli renoveerimiseks ning hoonestusõiguse seadmiseks ühisfirma. Kõneluste lõppu ei ole aga veel näha.

Linnavolikogu teisipäevasel erakorralisel istungil, kus oli esimesel lugemisel linna selle aasta eelarve, esitasid opositsiooni esindajad korduvalt küsimusi selle kohta, et miks on linnahalli hooldamiseks eraldatud 434 599 eurot ehk umbes 6,8 miljonit krooni, kui rajatis on sisuliselt välismaisele investorile kingitud.

«Sellised küsimused olid äärmiselt rumalad,» kinnitas Aas. «Linnavolinikud peaksid ikka teadma, milliseid otsuseid on volikogu teinud ja mida mitte.»

Tallinna linnavolikogu kiitis mullu 26. augustil heaks lepingu, millega linn asutab võrdväärse partnerina ühisettevõtte firmaga Tallinn Entertainmet LLC.

Aas mainis, et hoonestusõiguse seadmise lepingu ettevalmistamine ning läbirääkimised praegu käivad. Lepingu juurde tuleb ühe osana ka ühisfirma loomine. Mingeid tähtaegu paika pandud ei ole, sest suhtlemine USA-s asuva partneriga võtab aega ning läbirääkimised ei ole lihtsad.

«Tingimuste osas olen ma optimistlik, kuid just kaugus mängib siin olulist rolli ning seetõttu on läbirääkimiste kulg ka pikem,» ütles abilinnapea. «Ühisettevõtte loomine iseeneset on lihtsam, kuid kuna ettevõtte kasuks seatakse hoonestusõigus, siis see on põhiline koht, kus peavad olema poolte huvid kajastatud. Loomulikult on linnal oma huvid.»

Tänavuses linnaeelarves linnahalli hoolduskuludeks mõeldud raha on Aasa sõnul ette nähtud selleks, et hoida rajatis praguses seisus. Hoone on sisuliselt tühi, kuid soojus- ja elektirvarustus ning muud kommunikatsioonid peavad ikkagi korras olema.

Pärast ühisettevõtte loomist antakse linnahall talle üle ning firmal on kohustus rajatise ja selle renoveerimise eest hoolitseda. Eelleping näeb ette, et kogu rahaline pool jääb partneri ehk Tallinn Entertainment LLC kanda. Esialgse plaani järgi vabastatakse loodav ühisettevõte vastutasuks 15 aastaks hoonestusõiguse tasu maksmise kohustusest. Hoonestusõiguse leping seatakse 99 aastaks.

Tallinna sissemaks 50-protsendilise osaluse eest ühisfirmas seisnebki hoonestusõiguse tasust loobumises 15 aasta jooksul.

Tallinna linnavalitsus ja Tallinn Entertainment LLC panid 7. mail 2009 paika põhitingimused, mille eesmärk on linnahalli ja seda ümbritsevate kinnistute renoveerimine. Paigast on kavas kujundada mitmekülgne meelelahutuskompleks. Linnahalli lammutada ei tohi.

Tallinn Entertainment LLC omanikud on võrdsetes osades RSL Capital, GF Capital Management & Advisors ning Remi International. RSL Capital kuulub Ronald S. Lauderile, kes on maailma üks suuremaid kunstikollektsionääre ja filantroope. Lauder külasta eelmisel aastal ka Tallinnat ja kohtus linnapea Edgar Savisaarega.

Raha linnahalli renoveerimiseks peaks tulema USA valitsusorganisatsioonina tuntud OPICi (Overseas Private Investment Corporation) kaudu. OPIC tegutseb kokku 155 riigis, kus on sõlmitud kahepoolseid investeerimisleppeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles