Volikogu opositsioon asus uut abilinnapead vaenama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart.
Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart. Foto: Peeter Langovits

Linnavolikogu kinnitas Tallinna uuteks abilinnapeadeks Kalle Klandorfi, Arvo Sarapuu ja Mihhail Kõlvarti, viimasega polnud volikogu opositsioon sugugi rahul.


Kui Klandorfi ja ja Sarapuu poolt hääletasid ka paar opositsionääri ja enamus neist jäi erapooletuks, siis haridus- ja kultuurivaldkonda juhtima määratud Kõlvartit toetasid vaid 42 saalis viibinud keskerakondlast ning vastu olid 23 linnavolinikku.

«Ilmselt on linnavalitsuse poliitika Edgar Savisaare juhtimisel väga selge: haridust juhtima määratakse inimesi, kelle suhted eesti keelega ei ole kõige paremad, kelle poliitika on teada,» ütles Reformierakonna fraktsiooni liige Ants Leemets volikogu istungil.

«IRL-i fraktsioonil ei ole põhimõtteliselt midagi selle vastu, kui Kalle Klandorf ja Arvo Sarapuu astuvad ametisse, aga meil on väga sügavad kahtlused ja kõhklused Tallinna linna hariduselu pärast. Ja mitte ainult eesti, vaid ka vene koolide tuleviku pärast. Ja kui jätkub selline poliitika vene koolide suhtes, siis kuhu see välja viib?» küsis IRL-i fraktsiooni liige Andres Lepik.

«Klandorfi ja Sarapuud võiks abilinnapeadena igati toetada. Aga haridusvaldkond on linnas kõige suurem ja olulisem. See moodustab linnaeelarvest ligi kolmandiku ja selle juht peab järgmise kaheksa kuu jooksul olema Euroopa kultuuripealinna linnapoolne esindusnägu. Nagu me nägime ametist lahkunud Yana Toomi puhul, kui inimene tuleb väljastpoolt haridussektorit, pole täpselt kursis seal toimuvaga, siis Toom jäi selgelt hätta, ei suutnud seda valdkonda hallata ja tegeles lõpus selgelt rohkem valimiskampaaniaga. Ja kultuuripealinna juhtimisega ta lihtsalt ei tegelenud. See teeb ettevaatlikuks, kui nüüd nimetatakse sinna sarnase tausta ja mõttemaailmaga kandidaat. Selle tõttu ei saa ka meie fraktsioon Kõlvartit toetada,» lisas SDE fraktsiooni esimees Jaak Juske.

Reformierakonna fraktsiooni esimehe Õnne Pillaku sõnul teeb Keskerakonna valik haridus-, kultuuri- ning spordi- ja noorsootööameti valdkonna abilinnapea kohale ärevaks. «Kas inimene, kes osaleb Seligeri laagris, on ikka õige valik juhtima Eesti pealinna ühte kõige vastutusrikkamat valdkonda, mille alla kuulub ka lõimumine? Eks igaüks annab ise sellele hinnangu,» ütles Pillak.

Jättes kõrvale isiksuse küsimused, siis on Reformierakonna fraktsiooni juhi arvates uue abilinnapea Mihhail Kõlvarti võtmeküsimuseks lasteaiad. «On selge, et Mihhail Kõlvarti eelkäija Yana Toom oma ametis ebaõnnestus. Samal ajal, kui Tallinna TV eelarve rida jõudsalt kasvab, lasteaedade investeeringud stabiilselt vähenevad. Samuti on vähenenud ka noorte huvihariduse investeeringud,» märkis Pillak.

Siinjuures unustas Reformierakonna fraktsiooni vastne esimees Pillak ära asjaolu, et 2010. aastal osales Seligeri noortelaagris ka Reforminoorte esindaja, kes pärast ühes internetiportaalis koos teistega väitis, et Eesti meedia on loonud laagrist ühekülgse pildi ning see polevat sugugi korraldatud Putini-meelse noorteorganisatsiooni Naši poolt.

«Reformierakond ootab uuelt abilinnapealt samme selles suunas, et tänaseid kulutusi ei tehtaks tuleviku arvelt. On sügavalt ebaõiglane, et linnavalitsus plaanib lasteaedade remondiks 127 000 eurot ning Tallinna TV rahastamiseks kokku 1,9 miljonit eurot. Lasteaedade alarahastamine on võtmeküsimus, mille lahendamist Mihhail Kõlvartilt oodatakse,» lausus Pillak.

Kalle Klandorf (55) on lõpetanud NSVL Siseministeeriumi Akadeemia õigusteaduse ning Tallinna Pedagoogiline Instituudi kehalise kasvatuse erialal. Klandorf on töötanud Lasnamäe linnaosa vanema, Haabersti linnaosa vanema, Põhja politseiprefektuuri politseinõuniku ja Tallinna politseiprefektuuri aseprefekti ametikohal.

Mihhail Kõlvart (33) on lõpetanud Rahvusvahelise Sotsiaalteaduste Rakendusliku Kõrgkooli Lex ja Kõrgkool „I STUDIUM” õigusteaduskonna, ta on Eesti Võitlusspordi Ühenduse ja Rahvusvähemuste Koja juhatuse liige, Eesti Taekwon-do Liidu president ning Rahvusvahelise Rahvuskultuuride Ühenduste Liit Lüüra juhatuse liige, on olnud kõrgkooli «I STUDIUM»,
on Katleri Taekwon-doklubi juhatuse esimees ja treener.

Arvo Sarapuu (57) on lõpetanud Tallinna Tehnikaülikooli ökonoomikainseneri erialal, olnud aastail 2007–2011 XI Riigikogu liige ning aastail 1989–1997 Järva maavanem ning aastail 2005 – 2007 Järvamaa Omavalitsuste Liidu esimees. Sarapuu on AS ATKO Grupp nõukogu liige ning Eesti Keskerakonna juhatuse liige. Sarapuule on 2006. aastal omistatud Riigivapi III klassi teenetemärk. Sarapuu on abielus, poja ja nelja tütre isa.

Kalle Klandorf hakkab kureerima munitsipaalpolitsei- ja kommunaalametit, Arvo Sarapuu ettevõtlus- ja keskkonnaametit, Mihhail Kõlvart haridus-, kultuuriväärtuste- ning spordi- ja noorsooametit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles