Hipodroomi alast saab esinduslik elukvartal

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna hipodroom.
Tallinna hipodroom. Foto: Toomas Huik

Tallinna linnavalitsus esitas linnavolikogule kehtestamiseks Paldiski mnt 50 kinnistu ja lähiala detailplaneeringu.


Detailplaneering seab hipodroomi väljakolimisel vabaks jäävale maa-alale uue kasutusfunktsiooni, seega sisaldab detailplaneering Tallinna üldplaneeringu muutmise ettepanekut, vahendas Raepress.

Detailplaneeringuga soovitakse muuta Tallinna üldplaneeringu järgi ühiskondlike ja puhkeehitiste ala korruselamute alaks. Merimetsa tee, Kolde puiestee, Sõle tänava ja Paldiski maantee vahelises kvartalis paikneva planeeritava maa-ala suurus on 18,9 hektarit.

Detailplaneering annab võimaluse ehitada alale lasteaed-perekeskuse, spordikeskuse, lastemängumaa «Lottemaa», ekstreemspordikeskuse ning elu-, äri- ja büroohooned. Alale planeeritud hooneist kõrgeim on kuni 13-korruseline äri- ja eluhoone, teised alale planeeritud hooned on nelja- kuni kaheksakorruselised. Parkimine on kavandatud enamasti hoonete maa-alustele korrustele. Planeeritavale alale parima ruumilise ideelahenduse saamiseks korraldati arhitektuurivõistlus. Samuti tuleb korraldada arhitektuurikonkursid ala hoonestamiseks.

Planeeringuala jääb osaliselt muinsuskaitseala vaatesektorisse ja paikneb Tallinna vanalinna muinsuskaitseala kaitsevööndis, mille hoonestamisel tuleb tagada vanalinna silueti vaadeldavus.

Planeeringualast idas asub piirkonna suurim rekreatsiooniala - Merimetsa parkmets. Tallinna üldplaneeringu kohaselt määrati alale ühiskondlike ja puhkeehitiste ala maakasutuse juhtotstarve seetõttu, et alal paiknes hipodroom. Paldiski mnt 50 kinnistul tegutseb Tallinna Hipodroom 1923. aastast.

«Muutunud olukorda arvestades tuleb leida alale uus maakasutuse funktsioon, sest hipodroom viiakse linnast välja ning sellesse piirkonda nii suures mahus puhkeehitiste või ühiskondlike hoonete rajamiseks puudub vajadus,» selgitas abilinnapea Taavi Aas. «Samas tasub rõhutada, et planeeringuga kavandatakse alale ka mitmesuguseid vaba aja veetmise võimalusi – spordihall, ekstreemspordikeskus, lastemängumaa.»

Paldiski mnt 50 kinnistu ja lähiala detailplaneeringu koostamist taotles Alfa Property AS, eesmärgiga leida hipodroomi väljakolimisel vabaks jäävale maa-alale uus kasutusfunktsioon. Detailplaneering ja detailplaneeringu keskkonnamõju strateegiline hindamine algatati linnavalitsuse 19. augusti 2009 korraldusega. Detailplaneering võeti vastu linnavalitsuse 16. juunil 2010 korraldusega. Detailplaneeringu koostas K-Projekt AS.

Detailplaneering oli 26. juulist kuni 27. augustini 2010 ning täiendavalt 30. septembrist kuni 28. oktoobrini 2010 avalikul väljapanekul, 25. novembril 2010 toimus detailplaneeringu avaliku väljapaneku tulemuste avalik arutelu.

Planeeringuvaidlusele lahenduse leidmiseks kutsus maavanem 17. jaanuaril 2011 kokku planeeringu avalikul väljapanekul kirjalikke vastuväiteid esitanud isikute, planeeringu koostamist korraldava kohaliku omavalitsuse ja Harju Maavalitsuse ühisnõupidamise ning 21. märtsil 2011 andis Harju maavanem heakskiidu detailplaneeringu edasiseks menetlemiseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles