«Pealtnägija»: konspiratsioon ei päästnud Järvikut altkäemaksuga vahelejäämisest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaimo Järvik süüpingis.
Kaimo Järvik süüpingis. Foto: Peeter Langovits

ETV saade «Pealtnägija» näitas eile kaitsepolitsei videosalvestusi sellest, kuidas Tallinna munitsipaalpolitsei endine juht Kaimo Järvik altkäemaksu võtmisega vahele võeti.


Kahtlusi olevat mupo juhi suhtes olnud ka varem, kuid kaitsepolitsei direktori asetäitja Erik Heldna sõnul muutus selle kohta käiv info kapo jaoks niivõrd käegakatsutavaks ja reaalseks, et algatati kriminaalmenetlus.

Saatejuht Mihkel Kärmase sõnul on tagantjärele vaadates imelik, et keegi varem kisa ei tõstnud. Nimelt juba 2008. aasta augustis sõlmis Järvik mupo juhina sisuliselt eksklusiivse trahvide sissenõudmise lepingu oma hea tuttava, kohtutäitur Priit Lantiniga.

«Ehkki jutt on bussijänestest ja väärparkijatest, ulatus nendelt teenitud tulu miljonitesse. Ainuüksi 2010. aastal pööras Lantin täitmisele üle 80 protsendi mupo trahvinõuetest. Talle antud ligi 26 000 nõude kogusumma oli umbes 600 000 eurot ehk ligi üheksa miljonit krooni. Isegi kui ta suutis sellest välja nõuda ainult poole, sai ta teenustasuna umbes 200 000 eurot ehk kolm miljonit krooni. Ilmselgelt ei tehta selliseid kingitusi niisama,» selgitas Kärmas.

Järviku ja Lantini varjatud jälgimine kestis terve suve, ilma et oleks tuvastatud midagi kriminaalset. Heldna sõnul kestab korruptsioonikuritegude uurimise puhul informatsioonikogumise faas tihti aastaid. Huvitavamaks muutus asi alles enne jõule, kui Järviku kõned Lantinile muutusid sagedasemateks ja pealetükkivamateks.

20. detsembril kohtusid mehed Viimsi Statoilis, kuid isegi see koht polnud ka kell üheksa õhtul piisavalt turvaline. Lantin ees, Järvik järel sõideti kõrvalisele teele tööstushoonete vahel. Seal nad jalutasid ja vestlesid peaaegu pool tundi. Tihti lülitati selliste vestluste ajaks ka mobiiltelefonid välja.

Päev enne aastavahetust toimus kohtumine Olümpia fuajees, kus Järvik olevat nõudnud raha: nüüd ja kohe. Lõpuks, 8. jaanuaril, sõitsid mehed maale, nagu Järvik soovis.

Lantin ootas Järvikut Kaiu-Vahastu tee ääres. Teeotsa juures, mis viib silohoidla juurde, mis on talvel mahajäetud paik. Järvik ei sõitnud otse Lantini juurde, vaid tegi võimalike jälitajate maha raputamiseks vähemalt ühe U-pöörde. Mehed kõndisid umbes pool tundi silohoidla ümber.

Isegi seal ei julgenud Lantin Järvikule otse raha anda. Enne lahkumist pani ta Järviku nähes kilesse pakitud nutsaka silohoidla seinaprakku. Mõlemad lahkusid, Lantin Tallinna poole, Järvik Kaiusse, vanematekodu katuselt lund lükkama. Samal ajal võtsid kapo töötajad lahti seinaprakku pistetud paki, milles oli 19 500-eurost rahatähte. Kokku 9500 eurot ehk vanas rahas 150 000.

«Varitseda tuleb üks tund ja 40 minutit. Kell 14.10 saabub Järviku Subaru. Omanik väljub ja läheb otse peidiku juurde. Raharull kaob pükste vasakusse taskusse. Vahetult pärast seda peavad valgetes maskeerimisülikondades operatiivtöötajad Järviku kinni,» kirjeldas «Pealtnägija» sündmuse lõppvaatust.

Aprilli alguses mõistis Harju maakohus Järvikule pistise võtmise eest ühe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse, millest tal tuleb vanglas reaalselt ära kanda kaks kuud. Kohus määras karistuse ülejäänud osa talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Endisele kohtutäiturile Priit Lantinile määras kohus rahalise karistuse 45 362 eurot ja 19 senti. Kohtunik pakkus Lantinile võimalust tasuda rahakaristus osade kaupa, kuid Lantin avaldas soovi see tasuda kohe ja korraga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles