Savisaar võrdles Eesti e-valimisi Valgevenega

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaare ettekanne omavalitsusfoorumil.
Edgar Savisaare ettekanne omavalitsusfoorumil. Foto: Raepress

Tallinna linnapea Edgar Savisaare sõnul on usaldus valimiste vastu demokraatia toimimise üheks olulisemaks eelduseks.


«Inimesed peavad uskuma, et valimised on vabad,» rõhutas Savisaar täna omavalitsusfoorumil peetud ettekandes. «Kui rahvas ei usu, et hääletamisel ja häälte lugemisel ei peteta, siis demokraatiat tegelikult ei ole.»

Savisaare sõnul on ilmne, et valimissüsteem on läbipaistmatu ja kuritarvitusi võimaldav. «On arusaamatu, miks opositsiooniline Keskerakond on e-häälte puhul parlamendiparteidest konkurentsitult viimane, samas saavad aga juhtiva valitsuspartei esinumbrid ligi pooled hääled interneti teel,» lausus Savisaar.

«Paljudele aga tulemus sobib, sest süsteem rahuldab nende vajadusi võimu hoidmise järele,» nentis Keskerakonna esimees.

«Eestis on kombeks öelda Valgevene kohta, et oluline pole see, kuidas hääletatakse, vaid see mida kokku loetakse,» ütles Savisaar. «Mulle tundub üha enam, et häältelugemise teema on Eestis sama aktuaalne.»

«Oma ID-kaardi ja X-tee süsteemiga on Eesti saavutanud e-riikide maailmas tuntuse ja olnud paljudele eeskujuks. Neil põhinevad paljud avalikud teenused, mille üle meil kõigil on põhjust uhkust tunda. Eesti e-valimiste süsteem pole innustanud ühtegi riiki meie eeskuju järgima. Me peame analüüsima, miks,» ütles Savisaar.

«On täiesti hämmastav, kuidas Eesti, kes on pürginud Euroopa Liidu ja NATO küberturvalisuse valdkonna liidriks, on e-valimiste puhul fundamentaalseid turvariske täielikult ignoreerinud,» nentis Savisaar. «See seab paraku kahtluse alla ka meie riigi ekspertiisi muudes küberturvalisuse küsimustes.»

Savisaar juhtis tähelepanu ka asjaolule, et e-valimistel kehtivad meil traditsioonilisest valimisest täiesti erinevad kampaaniareeglid.«Kui valimispäeval kehtib Eestis üldine ja täielik agitatsioonikeeld, siis e-valimiste ajal seda ju pole,» põhjendas Savisaar. Tema sõnul peab agitatsioon olema keelatud ka e-hääletamise ajal, nii nagu see on keelatud nii meedias kui tänavail valimispäeval.

Savisaar juhtis tähelepanu ka paradoksaalsele asjaolule, et maailmas unikaalse internetihääletamisega edvistavas Eestis - samas kui terves maailmas on häältelugemine üha rohkem automatiseeritud – on pabersedelite käitlemise süsteem lausa kiviaegne.

«Miks pole meil teemaks perforeeritud sedelite kasutamine, nagu näiteks USA-s? Miks pole meil skännereid sedelite lugemiseks, nagu seda kasutavad pea kõik arenenud ja arenevad maad? Miks ei soovita meil tulemuste kiiret kindlakstegemist, mis samas säilitaks võimaluse kontrollida masinate tööd?» küsis Savisaar.

Ta nentis, et unikaalse e-valimiste süsteemi arendamisele kulutatakse miljoneid eurosid, kusjuures järgmisteks valimisteks luuakse iga kord millegipärast algusest lõpuni uus süsteem. «Samal ajal maailmas laialt kasutuses olevaid, hääletustulemuse kindlakstegemist kiirendavaid ning häältelugemise kvaliteeti parandavaid valimismasinaid meil ei soetata!» avaldas Savisaar imestust.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles