Osadel tallinlastel läheb juulist prügivedu oluliselt odavamaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu Tallinnas.
Prügivedu Tallinnas. Foto: Peeter Langovits

Tallinn valis kevade lõpus kaheksas korraldatud jäätmeveo piirkonnas toimunud riigihangete alusel välja firmad, kes hakkavad 1. juulist või 1. augustist pakkuma linlastele senisega võrreldes tunduvalt odavamat prügiveoteenust.

Lasnamäel puudus siiani üldse korraldatud jäätmevedu, sest eelmised konkursid vedaja leidmiseks luhtusid. Seekord läks siis kõik korda ning 1. juulist hakkab Pae ja Ülemiste ning Priisle ja Mustakivi piirkonnas prügi vedama Ragn-Sells.

Ettevõtte arendusjuht Agu Remmelg mainis, et linnaga sõlmitud lepingu järgi alustavad nad Lasnamäel tööd 1. juulist. Ragn-Sells võitis riigihanke ka Nõmmel ning sealgi läheb töö uute hindadega lahti juulist.

Kui Lasnamäel algab korraldatud jäätmevedu esimest korda, siis Nõmmel on see toiminud juba mitu aastat. Võrreldes praegusega saavad nõmmelased juulist alates prügi tunduvalt soodsamalt ära anda. Kui kuni 20-liitrise jäätmekoti äravedu maksab praegu 1,06 eurot, siis juulist on tasu 0,72 eurot. 40 – 150 - liitrise koti puhul on hinnad vastavalt 1,46 ja 1,17 eurot.

Eriti suureks kujuneb erinevus praeguste ja juulis kehtima hakkavate hindade vahel mahukamate konteinerite puhul. Näitekes 240-liitrise prügikasti sisu äravedu maksab praegu 3,64, juulist aga 2,17 eurot. 600-liitrise konteineri puhul on vastavad numbrid 6,26 ja 3,83 ning 2500 liitrise konterineri korral 20,29 ja 10,63 eurot. Umbes samasugused tariifid on Ragn-Sells kehtestanud ka kahes Lasnamäe piirkonnas.

Adelan Prügiveod said korraldatud jäätmeveo konkursil enda teenindada Kadaka piirkonna Mustamäel ning Laagna ja Tondiraba kandi Lasnamäe. Lasnamäel alustatakse elanike jaoks soodsate hindadega 1. juulist ning leping kehtib kolm aastat. Kadaka piirkonnas käivitub linnaga sõlmitud leping 1. augustist ning vältab kaks aastat.

«Nii see tõepoolest on, et uute lepingutega läheb inimestele prügivedu Tallinnas odavamaks,» kinnitas Adelan Prügiveod juhatause liige Aivar Krabi. «Olen tõesti päri sellega, et linlastele kindlasti meeldib saada nii madala hinnaga prügiteenust, kuid niisugused hinnad ei ole jätkusuutlikud.

Lasnamäel on Adelan Prügiveod sõlmitud linnaga lepingu kolmeks, Mustamäel aga kaheks aastaks.

Veolia Keskkonnateenused sai endale ainuõiguse korraldatud jäätmeveoks Mustamäel Szolnoki piirkonnas, Pirital ning ühes vanalinna piirkonnas. Kõik need lepingud kehtivad kaks aastat. Firma juhatuse liige Argo Luude ütles, et vanalinnas ja Pirital hakkavad senisest soodsamad prügiveohinnad kehtima 1. juulist ning Mustamäel 1. augustist.

Luude lisas, et konkursi võitjate välja pakutud prügiveotasud on kindlasti dumpinghinnad. Suuresti põhinevad niisugused arvud uskumusel, et jäätmete käitlemine odavneb. Praegu tähendab see eelkõige Tallinna prügila hindasid, kuid lootus on, et erinevate ettevõtete tehtud investeeringud laiendavad jäätmekütuse tootmist ning see tähendab ka prügi vastuvõtuhindade alanemist ning võimaldab klinedile odavamat teenust pakkuda.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles