Ülemiste ristmikule jalgu jääv tehas tahab linnalt 67 miljonit krooni

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
K-Projekti üks eskiisidest, mis kujutab Peterburi tee pikenduse viadukti üle raudtee Järvevana teele.
K-Projekti üks eskiisidest, mis kujutab Peterburi tee pikenduse viadukti üle raudtee Järvevana teele. Foto: K-Projekt

Ülemiste ristmiku ümberehitamisele jalgu jääva ning linna poolt sundvõõrandamisele määratud tehasehoone eest tahab selle omanik Kemivesi linnalt 67,1 miljonit krooni valuraha.

Kemivesi sai kahju kokku sel moel, et uue samaväärse kinnistu omandamine maksab 6,3 miljonit krooni, uue tootmishoone projekteerimine ja ehitamine 25,5 miljonit krooni, tehase kolimisega kaasnevad kulud 26,9 miljonit krooni, tootmisseisakuga kaasnev kahju 5,7 miljonit krooni ning muud kolimisega kaasnevad ettenägematud kulud 2,7 miljonit krooni.

Sundvõõrandamise käigus Kemivesi käes olevale Filtri tee 9a kinnistule hinna määranud kohtutäitur leidis, et linnal tuleks tehase ja maa omandamiseks välja käia 54,85 miljonit krooni.

Kohtutäitur sai sundvõõrandamise hinna seeläbi, et hindas Filtri tee 9a kinnistu väärtuseks 12,05 miljonit krooni ning sundvõõrandamisega kaasneva majandusliku kahju väärtuseks 42,8 miljonit krooni.

Kemivesi hinnangul ei sisalda kohtutäituri hindamisakt kõiki nendele tekkivaid kahjusid.

Järvevana teele paistev ning aadressil Filtri tee 9a asuv neljakorruseline veepuhastuskemikaalide tootmise ja müügiga tegeleva Kemivesi tehas jääb jalgu Peterburi teed ja Järvevana teed ühendama hakkavale viaduktile.

Linn pakkus enne sundvõõrandamise algust ettevõttele 12,9 miljonit krooni, kuid firma lükkas selle tagasi. Tehase ja selle juurde kuuluva 4500-ruutmeetrise krundi kättesaamiseks algatas linn seejärel sundvõõrandamise.

Linnal on käimas sundvõõrandamise protsess veel mitme Ülemiste ristmikule jalgu jääva maa omandamiseks.

Liiklussõlme rekonstrueerimistöödega on kavas alustada 2009. aasta lõpus ning see peaks valmima aastal 2012.

Liiklussõlme mahukaim töö on Peterburi tee ühendamine kahe viadukti abil Järvevana teega. Üks viadukt viib Peterburi teelt üle Tartu maantee ning teine viadukt Filtri teeotsa juurest üle raudtee Järvevana teele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles