Lauluväljakul avati heliskulptuur

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna lauluväljak.
Tallinna lauluväljak. Foto: Toomas Huik

Laupäeva õhtul avati Lauluväljakul heliskulptuur Cromatico, kus huvilised võivad proovida oma lauluhäält, sest betoonist kõlakoja iga kamber kõlab ümisedes eri helikõrgusel vastu.

Lauluväljaku nõlval asuval betoonist kõlakojas on 12 kambrit, sama palju kui kromaatilises helireas astmeid ehk klaveril ühe oktavi jagu musti ja valgeid klahve, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Igas kambris õigel kõrgusel ümisedes kaigub kõlakoda valjult vastu.

Skulptuuri autor Lukas Kühn unistas kõlakoja ehitamisest juba aastaid, skulptor kartis, et tema ideest ei saada aru, ent seda suurem oli tema üllatus kui toonane kultuuripealinna juht Mikko Fritze ideest kinni haaras ja Eesti betoonitootja kõik kulud lahkelt enda kanda võttis.

«Umbes sellest ajast kui ma duši all laulma hakkasin, igapks teab seda tunnet, kui ta hakkab duši all laulma ja leiab siis täpselt selle toa sageduse ja siis see tuba kaigub vastu, siin me näitamegi, kuidas see toimib - ruume on võimalik häälestada ja igal ruumi on oma kõrgus,» selgitas Kühn.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles