Linnavalitsus ei toeta maamaksu alandamist

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto mullu detsembris linnavalitsuse ees toimunud piketist, kus protestiti maamaksu järsu tõstmise vastu.
Foto mullu detsembris linnavalitsuse ees toimunud piketist, kus protestiti maamaksu järsu tõstmise vastu. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavalitsus ei kavatse homsel istungil toetada Reformierakonna ettepanekut vähendada maamaksu Tallinnas viis korda.

Keskerakondlik linnavalitsus toob otsuse eelnõus välja kolm põhjust, miks ei nõustuta linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni ettepanekuga alandada maamaksu määra praeguselt 1,5 protsendilt 0,3 protsendile.

Nii väheneks maamaksu määra alandamisel 0,3 protsendini linnaeelarvesse laekuv tulu 256 miljoni krooni võrra ning maksumäär 0,3 protsenti oleks võrreldes lähivaldades ja kogu Eestis kehtiva keskmise maksumääraga kuus korda madalam määr.

Kolmanda põhjusena toob linnavalitsus välja selle, et maksumäära alandamine enne uut maa korralist hindamist ei ole kooskõlas maa maksustamise üldise loogikaga, mille kohaselt seadusega lubatud maksumäära (0,1 - 2,5 protsenti) vahemiku madalamat määra kasutatakse vahetult pärast maa korralise hindamise tulemuste kehtestamist ja määra tõstetakse järk-järgult arvestades inflatsiooni mõju.

Viimane maa korraline hindamine viidi läbi 2001. aastal ja selle tulemusel muutusid maa maksustamishinnad alates 2002. aastast. Linnavalitsus tõdes, et seega on maksustamishinnad püsinud muutumatuna viimased seitse aastat, kuid samas on kinnisvarahinnad Tallinnas selle aja jooksul kasvanud 3-5 korda.

Kuigi Tallinnas kehtiv maksumäär 1,5 protsenti on madalam enamikust pealinna naabervaldadest, on maamaks Tallinnas ikkagi kõige kõrgem, sest inimese poolt tasutava maksu suurus sõltub lisaks maksumäärale ka maa maksustamishinnast. See on aga Tallinnas võrreldes teiste linnade ja valdadega väga kõrge.

Reformierakonna ettepanekut hakkab linnavolikogu suure tõenäosusega hääletama novembris. Keskerakond on linnas ainuvõimul ja parteil on 63-liikmelises volikogus 32 liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles