Kevadlilled õitsevad Tallinnas 23 peenral

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haljastustööd Teatri väljakul.
Haljastustööd Teatri väljakul. Foto: Peeter Langovits

Tallinna keskkonnaamet on tänavu istutanud 47 300 värvikirevat kevadlille 23 peenrale. Suvelillede vastu vahetatakse need juuni lõpus.
 

Tallinna linnaaedniku Rita Krabi sõnul saab uudseid võõrasemade sorte näha linnas täiesti uutes kujundites. Esmakordselt istutati sel aastal mõningatele peenardele koos võõrasemadega ka hõbelehte, mis kannatab ka väikseid külmakraade ning on dekoratiivne hilissügiseni. Üks niisugune uudse kooslusega peenar asub Narva maantee ja Pirita tee ristmikul.

Hõbelehe kasutmine pakub Krabi sõnul linlastele silmarõõmu ka siis, kui peenardel vahetatakse kevadlilli suvelillede vastu.

Uudse liigina linnahaljastuses kasutatakse pärdiklille, mille erinevaid sorte on võimalik vaadelda näiteks Endla ja Luise tänava ristmikul ning Sõpruse puiestee ja Lindamäe lillepeenras.

Uudsena on sel aastal paigaldatud lillevaase liiklussaartele. Lilleilu saab imetleda 16 ristmikul ja liiklussaarel, näiteks Mere puiestee ja Ahtri tänava, Sõpruse puiestee, Vilde tee ja Sütiste tänava ning Peterburi tee ja Pae tänava ristil. Kokku on liiklussaartele paigaldatud 252 vaasi. Juuni esimesel poolel lisanduvad lillekompositsioonidele lilletornid ja -amplid.

Kevadlilli hakatakse suvelilledega asendama juuni lõpus, kui kevadlilled on juba kaotanud oma ilu. Asendamisel jälgitakse lillede olukorda – kui taimed on välja veninud ja enamuses ära õitsenud, siis kuuluvad need asendamisele.

Krabi ütles, et kokku istutatakse peenardele, vaasidesse, tornidesse ja amplitesse 49 000 suvelille. Peale keskkonnaameti istutavad kevad- ja suvelilli vaasidesse ja amplitesse ka linnaosavalitsused.

Kadrioru pargi direktor Ain Järve ütles, et praegu läheb kogu aur lillefestivalile, mis peaks reedel olema külastajatele vaatamiseks valmis.

Linna lilledega kaunistamise kohta mainis Järve, et tänavu on pilt veidi kirkam kui eelnevatel aastatel. Eriti kaunis näeb välja Viru ring.

«Juba teist aastat ei ole me Kadriorgu võõrasemasid istutanud, sest istutusaeg on liiga hiliseks jäänud,» ütles Järve. «Teine häda on selles, et suvelilled kasvatatakse ju kasvuhoones ette ning liiga kaua ei saa neid seal hoida, sest nad venivad välja. Seetõttu ei saa suvelillede istutamisega liiga pikalt oodata, kuni võõrasemad ära õitsevad.»

Ta lisas, et ilmad on sellised, et juba järgmisel nädalal võiks suvelillede istutamisega alustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles