Tallinn asus usinasti seinu puhastama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veerenni-Tehnika tänava jalakäijate tunnelis on puhastamise jälgi küll näha, kuid ka grafiti on täiesti olemas.
Veerenni-Tehnika tänava jalakäijate tunnelis on puhastamise jälgi küll näha, kuid ka grafiti on täiesti olemas. Foto: Uwe Gnadenteich

Pealinnas on alanud tõsine sõda soditud seintega, seda eeskätt just vanalinnas, selgub abilinnapea Kalle Klandorfi vastusest volikogus esitatud arupärimisele.


Linnavolinik Urmas Mardi päris Klandorfilt aru selle kohta, mida on linn ette võtnud linnapilti visuaalselt risustavate täissoditud seintega.

Abilinnapea vastusest selgub, et grafiti probleemiga tegeldakse jõuliselt. Küsimusele, mida linn on teinud, vastab abilinnapea, et linnavalitsus on käesoleval aastal korduvalt eraldanud reservfondist raha seinte puhastamiseks.

«Viimase nädala jooksul on kaardistatud ja pildistatud 80 objekti, iga päev lisandub uusi täis soditud objekte. Puhastustööde kestuseks on planeeritud kaks nädalat. Pildistatud materjalid edastatakse mupole järelevalveks ja menetlemiseks,» on kirjas abilinnapea vastuses. Seda, kas ja kui palju grafiti-juhtumeid fikseeriti viimasele nädalale eelnenud ajal, vastusest siiski ei selgu.

«Kesklinna valitsus on puhastanud grafitit nende valitsemisel ja püsihoolduses olevatelt monumentidelt, samuti linnaosa valitsemisel olevate hoonete seintelt ning vanalinna platvormide treppidelt ja seintelt. Kesklinna valitsus korraldas eelmisel nädalal erakorralise grafitist puhastamise aktsiooni vanalinnas. Puhastati kokku 22 hoonet vanalinnas Lühikeses ja Pikas Jalas ning Harju, Kullassepa, Niguliste ja Vene tänaval alguse osas, Lossi platsil ja Taani Kuninga aias,» seisab abilinnapea vastuses.

«Kommunaalameti hooldusosakonna lepingupartnerid on likvideerinud grafitit ühissõidukipeatuste prügikastidelt, jalakäijate tunnelite seintelt (Balti jaama, Liivalaia, Kaubamaja ning Veerenni-Tehnika ristmiku tunnelist). Samuti on grafitist puhastatud Vabaduse väljaku piiretelt ja laternapostidelt,» jätkub loetelu.

Eraomanikke linn täissoditud seinte puhastamisel ei toeta. «Linn võitleb esmajärjekorras temale kuuluvate objektide sodimise vastu. Mis puudutab eraomandis olevaid maju, siis munitsipaalpolitsei amet grafiti või muu sodimise avastamisel võtab kõigepealt ühendust hoone omanikuga ja informeerib teda fassaadi puhastamise vajadusest;» selgitas Klandorf. Kui pöördumisele ei reageerita, siis tehakse ettekirjutus ja selle eiramisel alustab mupo omaniku suhtes menetlust.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles