Vabaduse väljaku parkla ehitus lõi prao Jaani kiriku põrandasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pragu kiriku põrandas.
Pragu kiriku põrandas. Foto: Toomas Huik

Tallinna Jaani kiriku koguduse liikmetele tekitavad muret praod aasta tagasi remonditud jumalakoja põrandas, mille on põhjustanud ehitustegevus Vabaduse väljakul.


«Uues paeplaadis on praod ju kohe näha. Ehitaja on omaks võtnud, et need võisid tekkida vibratsioonist. Oleme üsna murelikud,» sõnas Jaani koguduse õpetaja, Tallinna praost Jaan Tammsalu. Koguduse juhatuse esimehe Peeter Grossbergi sõnul tekkisid esimesed praod siis, kui rammiti vaiu platsi peal Vene teatri hoone vastas. «Siis rappusid põrandad ja võnkusid lühtrid,» lisas Tammsalu.



Praod on tekkinud põrandasse kiriku eeskojas ja läänesaali ees. Grossberg käib neid iga paari päeva tagant mõõtmas. «Algul avastasime läänesaali ees lihtsalt prao. Siis aga käis prõks ja selle serv kerkis. Praegu on kõrguse vahe 0,8–0,9 millimeetrit. See on kerkinud väga lühikese aja jooksul. Pühapäeval vaatasin, oli tasa, kolmapäeval oli paigast nihkunud.»



Kiriku eeskojas jookseb pikem pragu sammaste juures, millele suuresti toetub kiriku torn. «Ei taha küll paanikat tekitada. 140 aastat on see torn püsinud, küllap püsib nüüdki,» rahustas koguduse juhatuse liige Andres Jagomägi.



Parkla ehitusplats paikneb kiriku uksest 8–10 meetri kaugusel. Grossbergi väitel lubanud ehitaja puurida kõigepealt ehitusplatsi serva kiriku ette mikrovaiad, et takistada pinnase liikumist ja isoleerida kirikualune pinnas. «Tegelikult hakati kohe kaevama,» sõnas Grossberg.



Koguduse liikmete sõnul vajus paar nädalat tagasi kaevise serv 20 meetri laiuselt meeter-poolteist sisse. Mehed on täheldanud vajumist ka kiriku ees – kõnniteeplaatide vahel on praod laienenud. Ajutine invakaldtee jääb otsapidi õhku.



Õpetaja Tammsalu on mures selle pärast, et kui praod põrandates laienevad, võib see ohtu seada kütte-, vee- ja elektrisüsteemid. «Põranda all on 13 kilomeetrit torusid. Kui põrand praguneb ja lõikab need juhtmed läbi, peame jälle Nigulistesse kolima, nagu remondi ajal. Detsembris on palju jumalateenistusi ja kontserte. Igal pühapäeval on kirik puupüsti täis,» rääkis Tammsalu.



Sellele ei taha ta aga mõeldagi, mis juhtuks, kui torn tõesti peaks viltu kalduma. «See tõmbaks pool kirikut kaasa,» märkis ta.



Parklat rajab firma Oma Ehitaja. Objekti juhataja Tõnu Sahtel ei soostunud Postimehega telefoni teel suhtlema. Ütles vaid, et mingit varingut pole olnud ning ehitaja ja kirik saavad asjadega omavahel ise hakkama, ajakirjandust pole vahendajaks tarvis. «Kui teil on küsimusi, saatke meilitsi. Vastame, kui aega saame,» sõnas Sahtel ja vajutas telefoni kinni.



Tallinna abilinnapea Taavi Aas meenutas, et kui vaiu rammiti, raputas see kõiki ümber Vabaduse väljaku jäävaid hooneid. «Jaani kiriku pragudest on ehitajaga juttu olnud. Praegu pole küll märki, et kiriku torn vajuma hakkaks. Kui aga hirmud on, tuleb koosolek kokku võtta ja suhelda,» sõnas Aas.



Linnaplaneerimise ameti ehitusjärelevalve teenistuse direktor Rain Seier kinnitas, et hoone kahjustuste eest peab vastutama ehitaja. «Me ei tunne muret mitte üksnes Jaani kiriku pärast. Ehitaja peab kõik Vabaduse väljaku ümbruse majad üle vaatama, kuidas nende vundamendid on vastu pidanud.



Tean, et praod on ka kunstihoones. Võtame asja kõrgendatud tähelepanu alla,» lubas Seier.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles