Savisaar: tallinlaste võrdne kohtlemine tuleb taastada otsekohe

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Õiguskantsler Indrek Teder kuulutas eile põhiseadusevastaseks Tallinna volikogu valimist puudutavad seadusepunktid, mis praegu soosivad Pirita valijaid ja kandidaate ning diskrimineerivad Lasnamäe omasid.


Tederi avalduse valguses kerkis üles võtmeküsimus, kas riigikogu jõuab ja tahab teha seadust ringi nii, et uute valimisreeglite järgi selguks Tallinna volikogu järgmine koosseis juba 2009. aasta oktoobris.



Viimast nõudis eile jõuliselt Keskerakonna esimees ja Tallinna linnapea Edgar Savisaar. Nagu palsam mõjus tema hingele Tederi seisukoht, et praegune kord rikub valimiste proportsionaalsuse ja ühetaolisuse põhimõtet, kuna ei taga valijatele võrdseid võimalusi ega anna ka kandidaatidele võrdseid võimalusi valituks osutuda.



Tederi kinnitusel on praegu ühe linnaosa valija hääle kaal neli korda suurem teise linnaosa valija omast. «Praegune süsteem teeb peaaegu sama välja, kui Pirita valijal oleks neli häält ja Lasnamäe valijal üks hääl,» tõi ta kujundliku võrdluse.



2005. aasta sügisel käis Lasnamäel valimas 88 812 ja Pirital kõigest 9050 inimest. Probleem peitub seaduses, mis loetleb Tallinna valimisringkonnad üles linnaosade kaupa ja sätestab lisaks mandaatide erijaotuse.



Hoolimata kreenis reeglitest võitis Keskerakond kolm aastat tagasi pealinna valimised – 41 protsendi valijate toetus kindlustas samas ka ainuvõimu. Keskerakonna kindel kants on just Lasnamäe.



«Kui õiguskantsler on tuvastanud, et pikka aega on rikutud tallinlaste õigusi ning koheldud neid ebavõrdselt, siis ei ole enam midagi oodata,» tõdes Savisaar. Kui põhiseadusevastane kord jääb kehtima 2013. aastani, siis saaks iga jurist Savisaare sõnul valimistulemused vaidlustada.



Keskerakonna võidurõõmu tumestas nimelt Tederi soovitus, et riigikogu võiks kaaluda muudatuste jõustamist ülejärgmisteks kohalikeks valimisteks, mis toimuvad viie aasta pärast. Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsiooni aseesimehe Urmas Reinsalu sõnul on siis põhjust muretseda põliste linnaosade pärast, mille mõju võib kaduda. Teisalt pidas ta Tederi argumente kaalukaiks.



Eeldatavasti toob Tederi avang riigikokku terava poliitheitluse. «Keskerakonna fraktsioon loodab, et riigikogu reageerib kiiresti,» märkis Ain Seppik, kelle avalduse põhjal õiguskantsler menetlust alustas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles